Hoppa till huvudinnehåll

Debutanten Pajulahti lyckades inte överraska – nöjd med sina hopp

Arttu Pajulahti hoppar
Arttu Pajulahti hoppar Bild: Tomi Hänninen. All rights reserved. friidrott,Pajulahti

Arttu Pajulahtis VM är över redan efter kvalet. Mästerskapsnykomlingen lyckades inte knipa en plats bland de tolv bästa i längdkvalet och stannade på 749.

Arttu Pajulahti kom till London med ett personligt rekord på 810 som han hoppade i Spanien för en dryg månad sedan. Det gjorde att han låg på 30:e plats i deltagarstatistiken i kvalet där gränsen för final låg på 805.

Det skulle ha varit en överraskning om Pajulahti skulle ha tagit sig in bland de tolv bästa som gick till final – och finländaren klarade inte av att skrälla.

Pajulahti fick till 749 i sitt första godkända hopp och steg sedan över de två följande hoppen. Det var sämre nivå än vad man är van att se honom, kommenterade Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo insatsen.

– Allt kändes bra, kroppen kändes redo, säger Pajulahti. Det första hoppet var mjukt, jag försökte bara bli bekant med banan och resultatet kvittar egentligen.

– I den andra och tredje omgången satte jag sedan allt på spel, men fastän jag drog stegmärket bakom hela tiden steg jag över med ett par centimeter båda gångerna.

– Det sista funkade redan väldigt bra, men nog skulle också det blivit säkert tio cent från en finalplats, så på det sättet harmar det inte. Jag är nog nöjd med mina hopp i dag.

Njöt av atmosfären

Till final gick bland annat svensken Michel Tornéus som hoppade 807 i den första kvalomgången. Längst nådde Tjeckiens Radek Juska med 824.

Den regerande olympiska mästaren Jeff Henderson från USA missar finalen efter bara 784 i kvalet. 791 krävdes för avancemang.

Pajulahtis placering var 29:e av 32 deltagare. Att tävla bland meriterade mästerskapshoppare orsakade ingen extra press för den blåvita debutanten.

– Stämningen var fin och jag drog bara nytta av konkurrensen. Inte påverkade det mina prestationer på något sätt. Eller om det gjorde det, så positivt, säger 25-åringen.

– Visst harmar det att jag missar finalen, men det här gav massor med hunger att träna vidare och komma tillbaka ännu starkare nästa år.

Resultaten från kvalet hittar ni här.