Hoppa till huvudinnehåll

"Farmområdet i Fäboda är det största hotet mot närfisket"

Sven-Ole Nygård och Nils-Håkan Nygård.
Sven-Ole Nygård och Nils-Håkan Nygård är oroliga över Fäbodavikens framtid som fiskevatten. Sven-Ole Nygård och Nils-Håkan Nygård.

Fiskaren Nils-Håkan Nygård i Jakobstad är orolig för hur det stora farmområdet i Vallan påverkar fiskevattnet i Fäbodaviken. Fisken trivs inte vattnet och bottnen är full av illaluktande dy och gyttja.

Fiskevattnen utanför Jakobstad har blivit mycket renare sedan UPM gjort stora satsningar på vattenrening säger yrkesfiskaren Nils-Håkan Nygård.

- Nu kan man fiska i vattnen utanför fabriken, det var omöjligt för 30 år sedan säger Nygård.

Samtidigt växer oron för ett annat problem, vattenavrinningen från pälsfarmerna i Fäbodaviken.

- Nu är Farmområdet det största hotet mot vårt närfiskeområde, det är synd om det får fortsätta så här, säger Nygård.

Fiskar skräpfisk

Inom ramen för ett närfiskeprojekt där Nygård i år deltar så fiskar man skräpfisk. Dels för att bli av med fosfor men även för att använda så kallad skräpfisk som människoföda.

Nygård har haft ryssjor utplacerade på flera ställen och Fäbodaviken skiljer sig från andra platser.

- Braxnarna i viken är otroligt små, min uppfattning är att det inte fanns några lekbraxnar där, säger Nygård.

Fångsten är tio gånger mindre i Fäbodaviken på andra fångstplatser säger sonen Sven-Ole Nygård.

- I en ryssja i viken har vi kunnat fånga 10 kilo braxen, en kilometer norrut har vi kunnat få 100 kilo storbraxen.

- Det var bra fiskeställen tidigare men nu skyr fisken viken. Vi märker tydliga skillnader, säger Nils-Håkan Nygård.

Dyig havsbotten

Nils-Håkan Nygård säger att havsbottnen är gyttjig och dyig inne i viken. På land ligger nu den ryssja man använt i Fäbodaviken. Trots att den är tvättad en gång är ryssjan full med gröna strängar och stora tovor som känns som bergull.

- Jag hade mitt barnbarn med när vi lyfte upp ryssjan. Han var barfota men fick snabbt dra på sig skorna. Det var gyttjigt och luktade fruktansvärt illa. Ankare, linor och hela ryssjan stank.

- Jag skulle inte vela att mina barnbarn simmade i det vattnet, säger Nygård.

Ryssja som legat i vattnet i Fäbodaviken.
Ryssja som legat i vattnet vid Fäbodaviken. Ryssja som legat i vattnet i Fäbodaviken.

Nils-Håkan Nygård anser att farmområdet vuxit sig för stort, miljöbelastningen är för koncentrerad. Dessutom är hela området olämpligt på grund av avrinningen till Fäbodabäcken.

Nu hoppas Nygård på en totalundersökning och analysering av både vattnet och havsbottnen i området. Farmarna har tidigare vidtagit miljöförbättrande åtgärder.

Har du märkt någon förbättring?

- Det har ju varit problem med översvämningar hela tiden. Under regnperioder har bassängerna varit för små och vattnet har runnit över och direkt ut i bäcken och i havet, säger Nygård.

Reningskapaciteten på farmområdet har inte räckt till under höstregn och snösmältning, och orenat vatten har därför runnit direkt ut i Fäbodaviken.

Nygård hoppas nu på den åtgärdsplan som ska stoppa orenat vatten från att rinna direkt ut i Fäbodaviken. Totalt ska farmarna satsa omkring 100 000 euro på att förbättra vattenreningen.

- Jag hoppas att de åtgärdar det här. Och det finns ju planer. Det stora problemet är att det drar ut på tiden så förskräckligt, säger Nygård.

Nils-Håkan Nygård är ändå övertygad om att man kan komma till rätta med problemen.

- Se bara på vattnet kring UPM. Det går att återställa miljön om man vill och det kostar inte heller farmarna så stora pengar, säger Nygård.

Enligt årgärdsplanen för miljöförbättrande åtgärder som farmarna lämnat in till NTM-centralen ska man fördubbla reningskapaciteten på området. I första skedet ska man rensa och förstora grusfiltret i den norra delen, anlägga ytterligare en bassäng och fördubbla pumpningskapaciteten.

Arbetet ska vara klart i år

Sofia Zittra-Bärsund säger att miljövårdsnämnden i Jakobstad är nöjd med årgärdsplanen. Men att man borde snabba på processen.

- Nämnden ville att arbetet ska vara klart i september innan höstregnen kommer så att man inte igen skulle ha problem med att vatten rinner förbi reningsverken och ut i bäcken, säger Zittra-Bärsund.

Läs också