Hoppa till huvudinnehåll

Finalklart Holland svävar på moln: ”Varje liten flickas dröm”

Glada holländska fotbollsdamer.
Hemmaglädjen visste inga gränser efter semifinalsegern över England. Glada holländska fotbollsdamer. Bild: Xinhua / Barcroft Media/ All Over Press Nederländernas damlandslag i fotboll

Inför en ny rekordpublik för damfotboll i Holland tog sig värdlandet till sin första EM-final. Inte undra på att hemmaspelarna hade svårt att fatta vad som hänt.

– Jag drömmer ännu, jag vet inte riktigt vad som hänt. Men jag vet att vi vunnit över England, säger yttern Shanice van de Sanden i en intervju på turneringens hemsida.

– En dröm har blivit sann. Stämningen var otrolig med all publik och alla fans. Det här är enormt, det är varje liten flickas dröm, säger van de Sanden.

Publiksiffran på Twentestadion i Enchede var 27093, fler än någonsin tidigare på en dammatch i Holland och den tredje största i turneringens historia.

Och hemmaspelarna klarade av att hantera hemmatrycket på ett imponerande sätt. Med klara 3–0 mot England fick Holland revansch för förlusten när länderna möttes i EM-semifinalen i Finland för åtta år sedan.

– Det är överväldigande. Jag trodde inte att vi skulle spela så bra. Publiken gav oss extra energi. Jag är så stolt, säger Danielle van de Donk som fick pris som matchens bästa spelare.

Två debutanter i guldmatchen

Nu väntar Danmark i finalen, ett lag som Holland redan slagit med 1–0 i gruppspelet i årets turnering. Och precis som hemmanationen en annan finaldebutant som får ägna de kommande dagarna åt att komma ner från molnen.

– Jag kan inte förstå det ännu, men vi har två dagar på oss att bli redo för finalen, säger holländska forwarden Vivianne Niedema.

För England var förlusten bitter. Laget har under tränaren Mark Sampsons ledning tagit stora steg framåt och vann sina fyra första matcher i årets EM. Men nu åker laget hem som förlorare, då det inte spelas någon bronsmatch i turneringen.

– Vi har under Marks tid slagit alla stora lag i världen och vet hur bra vi är. Men det betyder ingenting om man inte vinner bucklan. Det var den vi ville ha, säger Lucy Bronze till turneringens hemsida.