Hoppa till huvudinnehåll

FN slår larm om barnmassakrer i Demokratiska republiken Kongo

Människor flyr undan strider till Goma
1,4 miljoner människor har flytt undan det grymma våldet. Människor flyr undan strider till Goma Bild: DAI KUROKAWA/EPA demokratiska republiken kongo

Det brutala våldet tilltar i Kasai-provinsen i Demokratiska republiken Kongo. FN varnar för brott mot internationell rätt.

Bara mellan mars och juni i år har 251 människor dödats. Över sextio av offren är barn. Flera olika milisgrupper har enligt FN-rapporten deltagit i dödandet. En del av barnen ska också ha dödats av regeringens agenter och militärstyrkor.

Miliserna använder sig också av barn i striderna. Milisgruppen Kamuina Nsapu, som kämpar mot president Joseph Kabilas regim, består till största delen av barnsoldater. En del av dem är bara sju år gamla.

3300 dödsoffer sedan stridigheterna började

Våldet i Kasai-provinsen bröt ut i höstas då stamhövdingen för Kamwina Nsapu dödades i lokala stridigheter. Sedan dess har över 3300 människor dödats. Andra har torterats, stympats, våldtagits eller bränts levande. 1,4 miljoner människor har flytt sina hem.

Karta över Kongo-Kinshasa
Karta över Kongo-Kinshasa Bild: Google Kongo-Kinshasa,Afrika,kartor,demokratiska republiken kongo

FN rapporterar att åttio massgravar har hittats i regionen. I rapporten konstateras att det som sker i regionen allt mer börjar likna etnisk rensning och att en del av övergreppen är brott mot internationell lagstiftning.