Hoppa till huvudinnehåll

Laura Huhtasaari föreslås som Sannfinländarnas presidentvalskandidat

Jussi Halla-aho och Laura Huhtasaari.
Jussi Halla-aho och Laura Huhtasaari. Jussi Halla-aho och Laura Huhtasaari. Bild: Lehtikuva Jussi Halla-aho,Laura Huhtasaari,Sannfinländarna

Sannfinländarnas partistyrelse vill att partiets vice ordförande Laura Huhtasaari ska bli partiets presidentvalskandidat. Partiordförande Jussi Halla-aho berättade om beslutet på fredag eftermiddag i Helsingfors.

På partikongressen i juni funderade Sannfinländarna ännu på att ställa sig bakom sittande presidenten Sauli Niinistö.

Nu har man ändå ändrat sig, bland annat eftersom partiet upplever att Niinistö lade sig i Sannfinländarnas angelägenheter i samband med regeringskrisen i juni.

Det är partifullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet om Sannfinländarnas presidentvalskandidat i samband med ett senare möte.

"EU är ett problem"

Laura Huhtasaari började sin del av fredagens presskonferens med att säga att EU är ett problem. Hon vill skapa utrymme för diskussion om ett utträde ur EU.

Huhtasaari sade att hennes valtema är "Finland tillbaka".

- Vi prutar inte på vår nationella självbestämmanderätt.

Hon är en synlig politiker med kraftiga åsikter om invandring och kreationism.

Huhtasaari är lärare till utbildningen.

Gynnsam medlemsutveckling

Halla-aho sade på fredagen att 350 personer valt att lämna partiet efter sommarens partikongress, medan omkring 900 har ansökt om medlemskap.

Sannfinländarna har enligt Halla-aho bett några enstaka partimedlemmar redogöra för sin syn på framtiden.

Det har bland de partiaktiva förekommit missnöje med att en del personer uttalat sig positivt om riksdagsgruppen Nytt alternativ.

Enligt Halla-aho har en person svarat, men på ett sätt som kräver tilläggsutredningar. De två andra kommer att få en ny förfrågan.

Halla-aho bekräftade på fredagen att en av de tre är partiets grundande medlem Raimo Vistbacka.

Läs också