Hoppa till huvudinnehåll

Mässling: Mycket smittsamt och med risk för dödliga följdsjukdomar

Oanvänd vaccinspruta mot mässling.
Oanvänd vaccinspruta mot mässling. Oanvänd vaccinspruta mot mässling. vaccinering,epidemier,Mässling

Mässling är en mycket smittsam och potentiellt dödlig infektionssjukdom som förorsakas av ett paramyxovirus. Viruset sprids genom kontakt- och droppsmitta genom luften.

Inkubationstiden är vanligen mellan 9-11 dagar, men inkubationstiden kan även vara mellan en till tre veckor.

En person som smittats av mässling sprider viruset cirka ett dygn innan de första symptomen märks och i ungefär en vecka efter att sjukdomen brutit ut eller så länge som symptomen kvarstår och nya utslag tillkommer.

Hosta, feber och snuva samt röda, ljuskänsliga och irriterade ögon är de första symptomen då man smittats av mässling. Det är också vanligt med små ljusa fläckar på slemhinnan på kindernas insida. Fläckarna kallas Kopliks fläckar och är utmärkande för mässling.

Mässling
Mässlingsutslag. Mässling Bild: Wikipedia/Public Domain mässling

Efter de första symptomen tar det 3-5 dygn tills hudutslag sprids på kroppen: de små kliande utslagen börjar ofta bakom öronen och på kinderna och sprider sig sedan över hela kroppen och bildar större enheter. Febern stiger ofta upp till 40 grader.

Allvarliga följdsjukdomar

Mässling kan också leda till följdsjukdomar, bland annat lunginflammation och öroninflammation. Hjärninflammation är också en möjlig komplikation och cirka en av 1 500 patienter får hjärninflammation.

Hjärninflammation kan leda till döden eller lämna bestående skador. En annan, men mycket sällsynt, följdsjukdom är en så kallad subakut skleroserande panenkefalit som är en form av hjärninflammation som långsamt förstör hjärnan.

Vuxna får ofta svårare följdsjukdomar än barn.

Risk för epidemi då vaccinationsprocenten är under 95 procent

På grund av MPR-vaccinet har de flesta finländare i dag ett skydd mot sjukdomen. Det första MPR-vaccinet ges till barn mellan 14-18 månader och den andra dosen ges när barnet är 6 år gammalt. Efter det borde man ha skydd mot mässling resten av livet.

Risk för mässlingsepidemi uppstår då vaccinationsprocenten sjunker under 95 procent.

Om man inte har blivit vaccinerad och misstänker att man blivit smittad ska man kontakta sin hälsovårdscentral och undvika att träffa andra ovaccinerade personer, framförallt barn som inte vaccinerats.

Om det gått mindre än tre dygn efter smittotillfället hinner man ännu vaccinera sig.

Om det gått mer än tre dygn men mindre än en vecka sedan man smittats ges immunoglobulin, alltså färdiga antikroppar mot sjukdomen. Det ges främst till småbarn, gravida och personer med nedsatt immunförsvar.

Källa: Christer Holmberg, professor emeritus, specialist i barnsjukdomar.

Läs också