Hoppa till huvudinnehåll

Ny granskning: Dopningspreparat säljs receptfritt i Etiopien

Dopningstest, Lausanne
Arkivbild. Dopningstest, Lausanne Bild: EPA/FABRICE COFFRINI dopning,laboratorier

Det är lätt att få tag på dopningsklassade preparat i Etiopien och idrottare behandlas som slavar. Det visar en granskning som den brittiska tidningen The Guardian och den tyska tv-kanalen ARD gjort.

I Etiopien finns långa traditioner av friidrott och framför allt av löpning på medel- och långdistans. Sedan det första världsmästerskapet i Helsingfors 1983 har Etiopien erövrat totalt 72 medaljer varav 25 guld och det gör landet till det sjunde mest framgångsrika i VM-historien.

Friidrotten har under många år varit i rubrikerna på grund av dopning och de senaste åren har dopningsjägarna haft fokus på bland annat Ryssland och Kenya.

Den brittiska tidningen The Guardian och den tyska tv-kanalen ARD har nu valt att granska Etiopien och det är en mörk bild som målas upp.

Epo receptfritt

I samband med de etiopiska mästerskapen får reportrar köpa det förbjudna preparatet Epo helt utan recept i närheten av nationalarenan i huvudstaden Addis Abeba.

Under en period på 26 minuter köper reportrar nio ampuller med Epo till en kostnad av 79 pund. Ingen av farmaceuterna frågar efter recept. En farmaceut säger att också att han känner till Epo och att man brukar sälja det åt idrottare.

– Ja, det händer, säger han.

Enligt granskningen ska dopningstesterna under de etiopiska mästerskapen inte heller varit tillförlitliga.

Det etiopiska friidrottsförbundet har tidigare sagt att man tänker ta i med hårdhandskarna för att få stopp på dopningen och de som testar positivt ska dömas till fängelse.

En framgångsrik kvinnlig idrottare avslöjar också via dold kamera att hon använt Epo och tillväxthormoner före hon vann en stor tävling i Europa för några år sedan.

”Behandlades som slavar”

Under de senaste åren har det blivit vanligt att löpare lämnar Etiopien för att tävla för andra länder. Löparna lockas med pengar, bostäder och bilar.

Så var det också för Lily Abdullayeva som började tävla för Azerbajdzjan.

– Jag fick ingenting. Mina prispengar blev stulna och jag tvingades att dopa mig. Vi behandlades som slavar, säger hon.

I jakten på att nå framgång i OS 2012 ska Abdullayeva ha tvingats dopa sig i samband med en Diamond League-tävling i Stockholm 2011.

Utländska tränare tar in preparat

Enligt granskningen skyller många etiopiska tränare förekomsten av dopning i landet på utländska tränare, agenter och managers.

– En del gör bra arbete medan andra bara ute efter att tjäna pengar. De bryr sig bara då idrottarna tävlar sedan betyder de inget, säger Yirefu Birhanu som var tränare för det etiopiska OS-laget.

– Det är utländska tränare som tar med sig preparaten till Etiopien. Många har flyttat över från Kenya till Etiopien för att det är lättare att inte bli fast. Det är mer på individnivå än statligt styrt då många idrottare inte har råd att köpa preparat utan istället är det agenter och managers som ordnar det, säger en idrottare som vill vara anonym.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport