Hoppa till huvudinnehåll

Också Tallink slår passagerarrekord

Tallink Baltic Princess-båt
Tallink Baltic Princess-båt Bild: Tallink baltic princess

I juli hade Tallink mer passagerare än någonsin på sina båtar. Det är speciellt båtarna mellan Sverige och Baltikum som varit välfyllda.

Under juli månad slog Tallink Grupp nytt rekord då rederiet transporterade sammanlagt 1,2 miljoner passagerare på samtliga rutter. Det är det högsta uppmätta passagerartalet för en månad i rederiets historia.

Enligt AS Tallink Grupps finansdirektör Veiko Haavapuu skedde ökningen främst tack vare rutterna Sverige-Estland och Sverige-Lettland. Till rutten Sverige-Estland har vi flyttat ett större fartyg än tidigare och på rutten Sverige-Lettland har vi nu två fartyg i stället för ett som tidigare, säger Haavapuu i ett pressmeddelande.

Passagerarantalet mellan Finland och Sverige är däremot oförändrat. På rutten Finland-Estland har passagerarna minskat något. Det beror enligt Haavapuu på att Tallink numera utöver höghastighetsfartygen endast har ett kryssningsfartyg på rutten i stället för två som tidigare.

Utöver passagerarsiffrorna ökade även fraktvolymerna. Under juli månad transporterade Tallink sammanlagt 27 666 fraktenheter, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Den största ökningen noterades på rutten Finland-Estland.

Tallinks tidigare passagerarrekord för en månad uppmättes i juli 2016 då 1 188 000 passagerare var ombord på rederiets båtar. Också konkurrenten Viking Line meddelade tidigare i veckan om nytt passagerarrekord. Viking Line hade i juli för första gången någonsin över en miljon passagerare på sina båtar. Till skillnad från Tallink har Viking Line ingen trafik mellan Sverige och Baltikum.