Hoppa till huvudinnehåll

Sjöscouter förbereder sig för jätteläger i Lovisa

En grupp unga scouter sitter vid ett bord och göra reparbeten.
På lägret i Rönnäs står bland annat segling och reparbete på programmet. En grupp unga scouter sitter vid ett bord och göra reparbeten. Bild: Yle / Petter Blomqvist scouter,scoutrörelsen,sjöscouting

I Rönnäs i Lovisa ordnar sjöscoutkårerna Seaboys och Sailors ett gemensamt läger. Men redan nu riktas blicken mot nästa år. Då ordnas Nothamn VIII, en av de största händelserna för Finlands svenska sjöscouter.

Nära Skärgårdsmuséet i Rönnäs har omkring 50 sjöscouter samlats under lägret. På programmet står bland annat segling och reparbete och i hamnen står två båtar förankrade.

Filippa Hedman och Alva Ruohtula är bland de äldre deltagarna och båda har varit aktiva scouter sedan barnsben.

Alva Ruotuhla och Filippa Hedman
Alva Ruotuhla och Filippa Hedman är två av deltagarna på lägret i Rönnäs. Alva Ruotuhla och Filippa Hedman Bild: Yle / Petter Blomqvist scouter,sjöscouting

– Det roligaste med lägren är att man får lära sig många nya saker och vara tillsammans med sina vänner, säger Hedman.

Det här är hennes fjärde scoutläger. Ruohtula är inne på sitt sjätte och lägret i Rönnäs är redan hennes andra för sommaren efter att hon varit på Jamboree i Danmark.

– Senare i dag (läs: torsdagen 3.8) ska vi ut och segla vilket alltid är roligt, säger hon.

Tusentals kommer nästa år

Nästa år ordnas lägret Nothamn VIII i Rönnäs. Då blir antalet deltagare många gånger större.

– Till Nothamn räknar vi med omkring 800 deltagare, men i år är också första gången som vi ordnar läger tillsammans med de finska sjöscouterna och deras stora läger Satahanka och därifrån kommer det kanske 2 000 till, säger Niki Hamro som kommer att vara lägerchef för Nothamn VIII.

Lägerporten till scoutlägret av rep och slanor.
Lägret kallas Storm och lägerporten är byggd för att återspegla namnet. Lägerporten till scoutlägret av rep och slanor. Bild: Yle / Petter Blomqvist scouter,sjöscouting

Nothamn har anor till 1964 då det första lägret ordnades. Sedan dess har lägren ordnats med några års mellanrum. Hamro har varit aktiv i scoutingen längre än han kan minnas.

– Mitt första Nothamn minns jag inte för då var jag bara ett år gammal och var med mina föräldrar.

Logistisk utmaning

Nästa år kommer området vara boplatsen för fler människor än vad det bor i en del byar. Det leder naturligtvis till vissa utmaningar.

– Vi har redan nu börjat förbereda oss. Bland annat måste vi röja ett stort område så att det ska finnas plats för alla tält och annan infrastruktur som behövs, säger Hamro.

Niki Hamro och Dominic Hamro gör reparbeten tillsammans.
Niki Hamro är lägerchef för Nothamn VIII nästa år. Här gör han reparbete tillsammans med sin son Dominic Hamro. Niki Hamro och Dominic Hamro gör reparbeten tillsammans. Bild: Yle / Petter Blomqvist scouter,sjöscouting

Man räknar också med att ha ungefär 60 båtar förankrade i hamnen. Hamnen ser nästan full ut med de två stora segelbåtar som nu är där, men för att åtgärda det kommer man att bygga en lång pontonbrygga.

Räknar med kulturkrockar

Att ordna lägret tillsammans med de finska scouterna för också med sig sina egna problem att lösa.

Ett tält med upphängda handdukar.
Ett tält med upphängda handdukar. Bild: Yle / Petter Blomqvist scouter,sjöscouting,tält,läger

– Samtidigt som vi vill att det ska vara ett gemensamt läger så hoppas vi kunna bevara den klassiska Nothamnskänslan. Det finns vissa kulturskillnader mellan alla olika kårer, och nu när det dessutom är två olika förbund så blir det extra knepigt.

Hamro säger att det viktigaste ändå är att se till att alla trivs.

– Jag hoppas att alla som kommer att delta kommer få ett minne för livet att ta med sig hem!

Segelbåt på havet.
Segelbåt på havet. Bild: Yle / Petter Blomqvist sjöscouting,segling,segelbåtar