Hoppa till huvudinnehåll

Sjukhusen i Jakobstadsregionen förbereder sig för mässlingepidemi

Markus Granholm poserar i en sjukhuskorridor.
Markus Granholm oroar sig för en stundande mässlingsepidemi. Markus Granholm poserar i en sjukhuskorridor. Bild: Yle/Kalle Niskala. granholm

Det finns fortfarande en stor risk för att en mässlingepidemi bryter ut i Jakobstadsregionen. Det anser i alla fall överläkaren för barnsjukdomar på Malmska sjukhuset i Jakobstad, Markus Granholm.

Den här veckan har flera fall av mässling uppdagats i södra Finland. Bland annat tre vuxna i Birkaland har insjuknat i mässling efter en resa till Italien.

Markus Granholm anser att liknande fynd i närheten av Jakobstad och Karleby skulle kunna orsaka en större epidemi på grund av så många ovaccinerade i området.

Sjukhusen i Karleby och Jakobstad har därför förberett sig för en mässlingepidemi.

Starkt vaccinmotstånd

I Jakobstadsregionen har många föräldrar låtit bli att vaccinera sina barn vilket har lett till en vaccintäckning på bara 60 procent i vissa områden.

Speciellt åren 2012 och 2013 var det många föräldrar i Pedersöre och Larsmo som helt eller delvis lät bli att vaccinera sina barn.

De senaste åren har dock vaccinationerna ökat en aning.

Läs mera:

Mässling: Mycket smittsamt och med risk för dödliga följdsjukdomar

Mässling är en mycket smittsam och potentiellt dödlig infektionssjukdom som förorsakas av ett paramyxovirus. Viruset sprids genom kontakt- och droppsmitta genom luften.