Hoppa till huvudinnehåll

Ska Halla-Aho rensa i leden?

Jussi Halla-aho
Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho. Jussi Halla-aho Bild: AOP Jussi Halla-aho

I dag samlas den sannfinländska partistyrelsen för att diskutera partiets presidentkandidat och medlemsläget. Ordförande Jussi Halla-Aho har inför mötet skickat brev till flera medlemmar, och krävt dem på svar om partisplittringen och deras syn på utbrytargruppen Nytt alternativ.

En av dem som eventuellt kan sparkas från partiet är Raimo Vistbacka, som var med om att grunda partiet.

Halla-Aho har i ett brev krävt flera medlemmar, däribland Vistbacka, att redogöra för deras partisympatier.

Halla-Aho menar att Vistbacka skulle ha föreslagit att Sannfinländarnas stödstiftelse med sitt partistöd kunde stöda utbrytargruppen Nytt alternativ, och att Vistbacka dessutom öppet skulle ha kritiserat Halla-Aho.

- Det här fick mig att tvivla på om Vistbacka verkligen är lojal till Sannfinländarna, eller om han tänker fortsätta sin politiska bana hos Nytt Alternativ, säger Halla-Aho.

Vistbacka säger själv till Ilta-Sanomat att han inte alls ämnar lämna partiet, men vägrar också avslöja sin inställning till Nytt alternativ.

Han har däremot öppet under sommaren försökt få de båda riksdagsgrupperna att gå samman igen. Han är nämligen fast övertygad att det vore bättre än att grupperna försöker klara sig på egen hand.

Läs också