Hoppa till huvudinnehåll

Skorstenen krymper långsammare än man tänkt sig

En bur hissas upp med en lyftkran upp mot toppen av en gammal skorsten av tegel.
Här åker rivningsarbetarna upp för att ta bort tegelstenar från skorstenens topp. En bur hissas upp med en lyftkran upp mot toppen av en gammal skorsten av tegel. Bild: Yle/ Axel Brink Vasa,skorstenar,Skorsten,sockerbruket

Efter runt två veckors rivningsarbete ser den gamla skorstenen på Vasklot i Vasa inte mycket kortare ut än förr. Skicket ledde till att man har jobbat för hand, men snart lär det gå undan.

Arbetet med att riva den gamla skorstenen på Vasklot har hållit på i runt två veckor. Arbetstakten har varit långsammare än man ursprungligen hade tänkt sig, dels på grund av väder och dels på grund av skorstenens skick.

Den ursprungliga tanken var att man skulle ha kunnat riva den över 80 meter höga skorstenen med en fjärrstyrd robot, men skorstenens skick sade stopp för planerna.

- Det skulle ha varit stor risk att tre eller fyra meter stora bitar skulle ha lossnat på en gång. Det skulle ha haft stora konsekvenser för huset bredvid och våra kranar, säger Mikael Sparf, vd för företaget Sparal som river skorstenen,

Därför river man med en handhållen hydraulisk sax i stället - bit för bit. Hittills har man fått bort ungefär 10 meter av toppen och om bara vädret tillåter kommer man att kunna fortsätta med robot väldigt snart. Vädret har inte varit på Sparals sida, med hård vind och åskväder.

Mikael Sparf står iklädd gula arbetskläder och hjälm till vänster i bild och ser på en stor, hydraulisk sax som används för att få loss tegelstenar. Den ser lite ut som en gripklo i stål.
Mikael Sparf och den hydrauliska saxen. Mikael Sparf står iklädd gula arbetskläder och hjälm till vänster i bild och ser på en stor, hydraulisk sax som används för att få loss tegelstenar. Den ser lite ut som en gripklo i stål. Bild: Yle/ Axel Brink

Snart är handarbetet över

När väl roboten är i användning kommer det i bästa fall att gå snabbt.

- På några dagar kommer vi ner till 44 meter, tror Sparf.

Efter det blir det en paus eftersom man behöver spränga bort innerpipan som är fylld med miljögifter. Efter det kortar man igen ner skorstenen med robot tills man kan göra jobbet med grävskopa.

- Inom den här månaden ska den nog vara borta helt och hållet, säger Sparf.

Poröst som knäckebröd

Under en längre tid har stora delar av skorstenen hållits ihop med hjälp av metallringar, lite som på en tunna av trä. Ringarna har varit problematiska att få bort.

- Ett tiotal av dem var helt totalt sönderrostade. Om man har rört till dem med en skruvmejsel så har det smällt till en gång och så har det flugit en massa bitar överallt.

En närbild på en bit av metallringarna som har hållit ihop skorstenens topp. Biten på bilden är sönderrostad.
En bit av de sönderrostade metallringarna. En närbild på en bit av metallringarna som har hållit ihop skorstenens topp. Biten på bilden är sönderrostad. Bild: Yle/ Axel Brink

När man hade fått bort en del av ringarna sprejade man alla de sprickor som var bredare än en centimeter för att få en överblick över toppens skick.

- När sprejburken blev tom sa jag att det är dags att ändra plan, säger Sparf.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten