Hoppa till huvudinnehåll

Svenska guldhoppet behövde två kast: "Jag är i bättre form än nånsin"

Daniel Ståhl i diskus i OS i Rio de Janeiro.
Daniel Ståhl är klar för final. Daniel Ståhl i diskus i OS i Rio de Janeiro. Bild: EPA/DIEGO AZUBEL Daniel Ståhl,olympiska spelen,diskus

Diskuskastaren Daniel Ståhl klämde till med 67,64 i sitt andra kast i kvalet i VM. Det var över tre meter bättre än kvalgränsen och han är därmed klar för lördagens final.

– Det var ett behärskat kast. Nog är han effektiv, så här har hans kast sett ut i sommar, sa Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo om Ståhls andra kast.

Ståhl misslyckades i sitt första kast men i den andra omgången fick han upp 67,64 och klarade därmed kvalgränsen som var satt till 64,50.

– Det första kastet var lite långsamt, jag kastade för mycket med enbart överkroppen. Det andra var klart bättre, jag fick mera kraft bakom. Härligt att vara i final, gläder sig Ståhl.

Hur har förberedelserna inför VM gått?

– Vi har tränat mycket på stabilitet och kontinuitet i tekniken och kört hård styrketräning. Det är också därför det överlag gått så bra i år.

”Känner ingen press”

Ståhl är Sveriges största guldhopp i VM i London. Han har varit jämn och säker under hela säsongen och är världsetta efter monsterkastet på 71,29 i slutet av juni.

– Jag är i bättre form än nånsin. Jag kan inte lova 70 meter i finalen men ska göra mitt bästa för att nå det, säger halvfinnen Ståhl.

– Jag känner ingen press. Jag går lugnt in i finalen i morgon och försöker kasta på samma sätt som i dag. Sen ser vi om det blir en medalj eller inte.

Ståhls kast var det längsta i den första kvalgruppen. I den första omgången klarade två andra medaljkandidater kvalgränsen – tysken Robert Harting och polacken Piotr Malachowski. Den trefaldiga världsmästaren Harting kastade 65,32 och den regerande mästaren Malachowski 65,13.

Samtliga resultat från kvalet hittar ni här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport