Hoppa till huvudinnehåll

Tullen: Nederländska ägg har inte importerats till Finland

Ägglådor staplade på varandra på en nedstängd hönsgård i Putten, Nederländerna den 1 augusti.
Ägglådor på en nedstängd hönsgård i Putten, Nederländerna den 1 augusti. Ägglådor staplade på varandra på en nedstängd hönsgård i Putten, Nederländerna den 1 augusti. Bild: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN ägg,fipronil,Nederländerna,Putten

Inga ägg med skal har importerats från Nederländerna till Finland i fjol eller under perioden januari-maj i år, enligt Tullen. Däremot finns små mängder av nederländska ägg i 11 av Keskos kexsorter.

Kesko uppger att elva av handelskoncernens egna märkesvaror kommer från Nederländerna. Alla elva produkter är kex. Andelen ägg i kexen är under 0,5 procent.

Enligt livsmedelsverket Evira innebär det knappast någon fara för konsumenternas hälsa.

– Hälsorisken är försvinnande liten, säger chefen för Eviras forskningsenhet Janne Nieminen.

Den största risken för förgiftning handlar uttryckligen om råa ägg, enligt Evira.

S-gruppen och Lidl har inte ännu informerat om det finns produkter med nederländska ägg i deras sortiment.

Tullen: Inga nederländska ägg med skal i Finland

Tullen uppger att den i sina produktundersökningar beaktar risken för att insektgiftet fipronil kan förekomma i hönsägg. Tullen undersöker också bland annat grönsaker för att hitta eventuella spår av ämnet.

Produkter som innehåller hönsägg granskas också av Tullen om riskanalyserna förutsätter det.

Kontaminerade nederländska ägg förstörs på en hönsgård i Onstwedde genom att kasta dem i en container.
Kontaminerade nederländska ägg förstörs på en hönsgård i Onstwedde. Kontaminerade nederländska ägg förstörs på en hönsgård i Onstwedde genom att kasta dem i en container. Bild: EPA/PATRICK HUISMAN Onstwedde,ägg,fipronil,Nederländerna

År 2016 importerades sammanlagt 1,5 miljoner kilogram ägg med skal. Under perioden januari-maj i år har 320 000 kilogram ägg importerats till Finland. Äggen kommer från Sverige, Litauen och Estland.

Enligt livsmedelsverket Evira används inte fipronil på finländska hönsgårdar.

I Tyskland, Nederländerna och Belgien har miljontals ägg dragits tillbaka från försäljning efter att man hittat insektgiftet fipronil i nederländska ägg.

(FNB, Yle)

Läs mera:

Evira: Insektgiftet fipronil används inte i Finland

Enligt livsmedelsverket Evira är det omöjligt att med säkerhet säga om nederländska giftägg kommit in på den finländska marknaden. Sannolikheten att en liknande äggskandal som i Nederländerna skulle ske här är ändå mycket liten, enligt Evira.

Läs också