Hoppa till huvudinnehåll

Två av alla tiders friidrottare försvinner – kan en kvinna vara följande frontfigur?

Nafissatou Thiam, maj 2017.
Nafissatou Thiam kan vara Bolts och Farahs arvtagare. Nafissatou Thiam, maj 2017. Bild: Beautiful Sports / All Over Press Nafissatou Thiam

Usain Bolt och Mo Farah avslutar sina omåttligt framgångsrika mästerskapskarriärer i samband med VM i London. Nu letar friidrotten efter sina följande megastjärnor.

Åtta OS-guld, elva VM-guld, världsrekord på 100 och 200 meter. Fyra OS-guld, fem VM-guld, närmast oslagbar på 5 000 och 10 000 meter under hela 2010-talet.

Nu är Usain Bolt och Mo Farah redo att stiga åt sidan. Båda gör sina sista stortävlingar i London – och lämnar efter sig en enorm lucka.

Bolt har sedan det definitiva genombrottet i OS 2008 varit det största affischnamnet friidrotten haft – genom tiderna. Inte bara tack vare sina bländande sprintprestationer på banan, utan även showtakterna utanför.

Usain Bolt gör sin segergest.
Bolts manér har blivit välbekanta genom hela världen. Usain Bolt gör sin segergest. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Usain Bolt

– Han har hämtat med sig ett annorlunda synsätt och på sitt vis förändrat friidrotten. Det har gått från den där ilskna 100-metersvinnaren till en glad och showaktig kille, beskriver Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo.

– Det har ju spritt sig ända ner till sexåringar, att det framför allt ska vara roligt. Och det är bara positivt, fortsätter referentkollegan Leif Lampenius.

Grenen legat Farah i fatet

Farah är till stort stöpt i samma form. Han är långt ifrån nidbilden på en stel och tråkig långdistanslöpare. Inte lika utpräglad spexare som Bolt, men likväl underhållande.

– Alltid så glad och samtidigt en vänlig gentleman – en fantastisk kombination, säger Ylöstalo.

– Han har inte blivit samma form av ledstjärna, inte minst eftersom långdistanslöpningen inte är lite mediasexigt som sprint. Världen håller inte andan inför ett tiotusenmeterslopp.

”Äkta personlighet viktigast”

Nu letar friidrotten efter nya megastjärnor. Bolt har blivit ett namn synonymt med snabbhet världen över, också utanför friidrottskretsar – en oerhört svåruppnådd position.

– Han har satt sin prägel på friidrotten och det är svårt att tänka sig att det genast skulle dyka upp lika stora personligheter som lappar upp bakom. Åtminstone inte på samma sätt, menar Ylöstalo.

– Det är också alltid riskabelt med dylika personkulter. Sporten i sig hamnar ofta lite i skymundan bakom den ena lyskraftiga idrottaren som alla koncentrerar fokus på.

Mo Farah med sin segerfest, juli 2017.
Mo Farah med sin välkända segergest. Mo Farah med sin segerfest, juli 2017. Bild: Action Plus / All Over Press Mo Farah

Ingen Usain Bolt-kopia kommer att kliva in i rampljuset omgående och ersätta alla tiders kanske största friidrottare. Det är inte heller önskvärt.

– Vi sitter inte här och säger att man måste vara fruktansvärt extrovert för att kunna ta rollen, vi ropar inte efter någon som bara gör roliga saker framför kameran. Det finns gott om andra mätare.

– Det viktigaste är en äkta personlighet som människor kan ta sig till, summerar Lampenius.

Introvert och vanlig van Niekerk

Mannen som främst lyfts fram som Bolts ersättare som friidrottsstjärna nummer ett är Wayde van Niekerk. Sydafrikanen sprang världsrekord på 400 meter i OS i Rio förra sommaren och är ute efter dubbeln i London.

van Niekerk vill bli den första löparen sedan Michael Johnson i Atlanta-OS 1996 att vinna både 200 och 400 meter – och har alla chanser att lyckas.

– Det är ännu mycket tuffare kombo än 100 och 200 meter återhämtningsmässigt. Men troligen lyckas han, utvecklingen under de senaste åren har varit något utöver det vanliga.

Wayde van Niekerk springer i OS 2016.
Wayde van Niekerk kan mycket väl bli den nya sprintkungen. Wayde van Niekerk springer i OS 2016. Bild: Rex Features Ltd 2012 / All Over Press Wayde van Niekerk

25-åringen är den enda i världen som sprungit under tio sekunder på 100 meter, under 20 på 200 och under 44 på 400 meter. Han räds inte jämförelserna med Bolt – men är väldigt annorlunda som person.

– Jag gillar att vara ensam och är ganska introvert. Jag kan vara utåtriktad bland människor jag känner, men är väl helt enkelt en väldigt, väldigt vanlig människa, beskrev van Niekerk sig själv på torsdagens presskonferens.

Thiam har allt som krävs

Bakom van Niekerk finns flera andra starka kandidater för rollen som den stora härföraren. Leif Lampenius undrar om tiden kunde vara mogen för en kvinna att stiga fram.

– Det skulle vara så dags. Egentligen har bara Jelena Isinbajeva nått en sådan position som förgrundsgestalt tidigare, säger Lampenius och lyfter fram sin huvudaspirant: Nafissatou Thiam.

Nafissatou Thiam, OS 2016.
Nafissatou Thiam vann OS-guld i Rio i fjol. Nafissatou Thiam, OS 2016. Bild: All Over Press Nafissatou Thiam

Den 22-åriga belgiska sjukamparen kom i maj för första gången över 7000 poäng. Med rekordnoteringen 7013 är hon trea i världen genom tiderna, 278 poäng bakom ettan Jackie Joyner-Kersee.

– Hon ska kunna ta världsrekordet, kanske inte i år eller nästa år, men fortsätter hon i samma stil når hon ända fram. Det finns massor med outnyttjad kapacitet, hon är nästan gränslös.

– Dessutom har hon en naturlig utstrålning, en äkta ungdomlig glädje som smittar av sig. Här kan vi faktiskt ha följande frontfigur.