Hoppa till huvudinnehåll

Adrian Perera: Okänd diskborste

Adrian Perera på Klovharun.
Adrian Perera. Adrian Perera på Klovharun. Bild: Martina Moliis-Mellberg Klovharun (Finland),klovharun

Få romaner har blivit lika viktiga för Finland som Väinö Linnas Okänd soldat. Den realistiska skildringen av fortsättningskriget hittar sin väg in i det finska medvetandet till varje pris.

Antingen har man läst om Rokka & Co, eller sett deras kulspruteeld blinka svartvitt i TV-rutan, eller så har man helt enkelt fått höra ett citat, möjligtvis om hur någon äter järn och skiter kätting.

Från och med i år kan man också skura lavoaren, städa toaletten eller sopa golvet med soldaterna.

I samband med marknadsföringen av Aku Louhimies nyfilmatisering lanserar bland annat Sini ett antal Okänd soldat-städredskap. Varför? Resonemanget lyder att "städning hör till armén".

Svartvit bild på disk.
Sini lanserar en hel rad städredskap som stoltserar med Okänd soldat. Svartvit bild på disk. Bild: Yle diskborste

Det kan kännas som en självklarhet: alla stora filmsatsningar ackompanjeras av marknadsföringstrudelutter. Tom of Finland sprutade ut över Finlaysons lakan, alla dagisbarn klär sig i Cars-prylar och så vidare.

Men Linnas mästerverk är varken ett sätt att försöka profitera på en tidigare förtryckt grupp, eller en filmserie ämnad att främja kommande generationers intresse för privatbilism: det här är en del av vår folksjäl.

En film som måste göras

Louhimies film blir den tredje gången Linnas verk filmatiseras. Regissören motiverade själv sitt beslut med att vilja hindra "denna betydande del av vår nationella identitet från att falla i glömska".

Det kan ligga något i det. Fosterländskhet och nationalism är två ord som lidit massor som ett resultat av den rådande osäkerheten i Finland.

Åke Lindman (Lehto) och Kosti Klemelä (Koskela)
Arkivbild. Åke Lindman (Lehto) och Kosti Klemelä (Koskela) Bild: Yle filmer,tuntematon sotilas

Numera debatteras det om eller hur nationella symboler ska räddas. Har extremhögern lagt beslag på det finska lejonet eller ska den tas i bruk i kampen mot förtryck och exklusion, som till exempel Suldaan Said Ahmed (V) tycker?

Dagens Finland lider nämligen av problemet att du antingen måste vara ärkenationalist eller ta avstånd från hela idén om vårt gemensamma land. Ingendera av dessa leder till ett inkluderande land där alla känner för varandra och vill varandra väl.

I ett sådant klimat blir det viktigt att värna om enande, men mångtydiga verk som Okänd soldat. Men till vilket pris?

En ensidig diskussion

Det finns redan de som frågat sig om en nyfilmatisering av boken kan undvika att glorifiera krig. Med tanke på hur mycket trailern för Louhimies version påminner om spektakelregissören Michael Bays Transformers-serie verkar svaret vara ett tydligt "nej".

Trots att kriget ligger i det förflutna är det minst lika respektlöst och osmakligt att kränga diskborstar i dess namn. Ändamålet helgar inte medlet, särskilt då medlet går stick i stäv med det ursprungliga ändamålet: att bekämpa krig.

Linnas bok är i grund och botten en kritik av meningslösa krig där mänskor offras utan större orsak. Vill man tjäna på krig ska man vara rik, fattiga dör nämligen alltid, för att parafrasera Henrik Tikkanen.

Därför blir det minst sagt ironiskt att använda sig av en antikrigsroman för att tjäna pengar.

Men kanske det är orsaken till att man valt att köra en så speciell reklamkampanj. Om man lanserar en Bay-inspirerad, Call of Duty-lik Okänd soldat så kan krigsvurmandet mjukas upp av toalettartiklar.

Istället för att vara något skrämmande som exempel på essentiell nationalism så blir kriget ett skämt.

Men vem är det som kan skämta om detta? Vem kan fnysa åt tankar om en nation, ett hem? Svar: alla som ser det som en självklarhet.

För dem som flyttat hit, som lämnat ett hem bakom sig eller känt sig hotade i Finland på grund av sitt utseende eller sina föräldrars utseende kommer toalettborsten för fort.

Trots att Sinis produkter nu gett flera unga finnar ett sätt att fylla sina Instagramflöden med parodier av en okänd soldat, är det knappast det dåtida eller nutida krigsoffer behövde.

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje