Hoppa till huvudinnehåll

Europas tredje bästa mjölkchoklad tillverkas i Borgå

Peter Westerlund i Lilla Chokladfabriken.
Peter Westerlund fyller på med Madagascarchoklad i butikshyllan. Peter Westerlund i Lilla Chokladfabriken. Bild: Yle / Hanna Othman lilla chokladfabriken

Lilla Chokladfabriken i Borgå har fått en bronsmedalj i tävlingen International Chocolate Awards. Ägaren Peter Westerlund gläds över priset i företagets nya lokaler i Konstfabriken.

Tävlingen har sedan år 2012 prissatt den bästa chokladen från olika världsdelar.

Lilla Chokladfabriken vann med chokladplattan Madagascar som har en kakaohalt på fyrtio procent. Kategorin var mjölkchoklad i mikrosats, alltså en kategori för mindre tillverkare.

Lilla Chokladfabrikens Madagascarchoklad.
Prisbelönt choklad som tillverkas enligt metoden bean to bar. Lilla Chokladfabrikens Madagascarchoklad. Bild: Yle / Hanna Othman madagascar choklad

Det här är första gången som Lilla Chokladfabriken får en utmärkelse i en tävling, men ägaren Peter Westerlund säger att han inte heller aktivt deltagit i tävlingar.

- Jag hade inte förväntat mig något pris alls, nybörjare som jag är, säger företagare Peter Westerlund blygsamt trots att han i tolv år tillverkat choklad.

Bönorna till chokladen i fråga heter Trinitario och kommer från Madagascar, vilket också namnet antyder. Westerlund köper bönan direkt från bonden utan några mellanhänder.

Chokladbönor.
Kakaobönor. Chokladbönor. Bild: Yle / Hanna Othman choklad,kakaoböna
Krossad kakaoböna.
Krossade kakaobönor. Krossad kakaoböna. Bild: Yle / Hanna Othman choklad,kakaoböna

- Chokladen görs på en enda sorts böna. Det är med bönorna liksom med viner, man kan känna olika smaker i dem. Allt från jord och hav till blommor och frukter.

Nästa vecka ska Westerlund beställa små klistermärken som han kan klistra på Madagascarförpackningarna för att visa att chokladen är prisbelönt.

Han hoppas att priset betyder ett ökat intresse för chokladen.

- Jag borde kanske göra lite mera av den, funderar han.

Lilla Chokladfabriken.
Här blandas 60 procentig Madagascar. Lilla Chokladfabriken. Bild: Yle / Hanna Othman lilla chokladfabriken

Sedan årsskiftet fungerar Lilla Chokladfabriken i nya lokaler i Konstfabriken i Borgå. De gamla intill domkyrkan tillät inte Westerlund göra allt han ville.

I och med flytten har Lilla Chokladfabrikens verksamhet förändrats en del. Tidigare såldes produkterna endast i den egna butiken medan det nu finns återförsäljare förutom i Borgå också på olika håll i landet.

Lilla Chokladfabriken.
Affärsmannen har många järn i elden. I det här rummet arrangeras bland annat chokladsmakning. Lilla Chokladfabriken. Bild: Yle / Hanna Othman lilla chokladfabriken

Under sommaren har Westerlund dörren öppen för kunder endast några dagar i veckan. Han är nu den enda som jobbar för chokladfabriken och hinner inte stå och sälja choklad dagen lång.

Lilla Chokladfabriken säljer inte heller längre konfekt. Istället satsar de på en webbshop och på att arrangera fabriksbesök och chokladprovningar.

Lilla Chokladfabrikens olika choklader.
Lilla Chokladfabrikens olika choklader. Bild: Yle / Hanna Othman lilla chokladfabriken

- Jag är mycket nöjd med de nya lokaler. Rummet som jag tillverkar chokladen i är lika stort som fabriken och affären var tillsammans på det gamla stället, säger Westerlund.

Han säger också att chokladen går åt i den takt som han hinner tillverka den. Han har funderat på att skaffa större maskiner, men det är inte aktuellt att anställa fler.

Lilla Chokladfabriken.
Lilla Chokladfabriken. Bild: Yle / Hanna Othman Konstfabriken,pieni suklaatehdas
Lilla Chokladfabriken i Konstfabriken i Borgå.