Hoppa till huvudinnehåll

Felix de Bona stortrivs i EIF - dementerar transferrykten

EIF:s Felix de Bona driver med bollen längs sidolinjen.
Felix de Bona har haft en stor roll i EIF under sommaren. EIF:s Felix de Bona driver med bollen längs sidolinjen. Bild: Yle/ Patric Westerlund fotboll,fotbollsspelare,Brasilien (Stuttgart),USA,Ekenäs,Ekenäs IF,Ettan,Raseborg,Västnyland,Felix De Bona,eif fotboll

Ekenäs IF:s målkung i division 1 dementerar ryktena om att han skulle vara i färd med att byta klubb. Ingen klubb har kontaktat mig, säger Felix de Bona.

- Det här är min första säsong i Finland, så jag vet inte riktigt hur det går till då man byter klubb. Jag tror folk bara antar att jag är på väg bort eftersom jag har lyckats här.

Han säger att några av EIF:s supportrar också har ställt honom frågan om han är på väg bort från Ekenäsklubben.

EIF:s Felix de Bona sitter på läktaren.
Felix de Bona stortrivs i Ekenäs och EIF. EIF:s Felix de Bona sitter på läktaren. Bild: Yle/ Bubi Asplund fotboll,fotbollsspelare,Brasilien (Stuttgart),USA,Ekenäs,Ekenäs IF,Ettan,Raseborg,Västnyland,Felix De Bona,eif fotboll

För tillfället verkar det åtminstone klart att den brasiliansk-amerikanske målkungen stannar i Ekenäs IF.

- Nu fokuserar jag på den här säsongen med det här laget. Vad som möjligen kan hända vet ingen, min målsättning är att göra fler mål och vinna fler matcher med Ekenäs IF, säger han.

Nöjd med sin säsong

Felix de Bona har gjort nio mål den här säsongen i division 1. Med det saldot delar han första platsen i skytteligan i serien.

Han sticker inte under stol med att han är nöjd med säsongen för sin egen del.

- Jag är överraskad och inte överraskad att det har gått så bra. Jag är övertygad om att jag är skicklig och så har jag jobbat bra.

Eftersom det här är hans första säsong i Finland är han lite överraskad att han gjort nio mål i division 1.

- Dels är jag nöjd för mig själv, men också för att jag på det här sättet kan hjälpa EIF. Det skulle inte vara lika kul att ha gjort nio mål om vi skulle ha förlorat alla matcher.

Det att EIF på sistone lyckats vinna många matcher känns för honom mycket tillfredsställande.

Brasiliansk-amerikansk spelstil

de Bona beskriver sin spelstil som något av en blandning av det brasilianska och det amerikanska sättet att spela fotboll.

- När folk hör om mina brasilianska rötter tänker de att jag är säkert som Neymar. Men jag är inte alls som han, skrattar de Bona.

Han säger att det säkert finns vissa brasilianska drag i hans spelstil, men han vill och försöker spela som en amerikan.

- Jag försöker jobba mycket på planen, men visst försöker jag ibland trixa lite också. Det är väl min brasilianska sida som gör att jag gör det.

Felix de Bona i en luftduell med en KPV-spelare.
Felix de Bona i en luftduell i matchen mot KPV i slutet av juli. Felix de Bona i en luftduell med en KPV-spelare. Bild: Yle/ Patric Westerlund fotboll,fotbollsspelare,Brasilien (Stuttgart),USA,Ekenäs,Ekenäs IF,Ettan,Raseborg,Västnyland,Felix De Bona,eif fotboll

När Brasilien och USA möts i en fotbollsmatch har de Bona svårt att välja sida.

- Jag försöker vara lite mitt emellan fast det är svårt. Jag hoppas alltid att Brasilien vinner sina matcher, men å andra sidan hoppas jag att amerikansk fotboll ska förkovra sig.

Visste att det tar tid

EIF:s tredje säsong i division 1 började inte på bästa möjliga sätt, men så småningom har laget spelat riktigt bra.

- Ungefär hälften av lagets spelare var nya jämfört med laget i fjol. Därför visste jag att det kommer att ta sin tid innan allting klickar, innan kemin laget fungerar.

Han tycker EIF har ett lag som består av verkligen fina killar.

- Det finns också väldigt mycket talang i laget, säger Felix de Bona.

Flyttade ung till USA

Felix de Bona är född i delstaten Santa Catarina i södra Brasilien. Han var sju år gammal då familjen flyttade till Boston, USA.

- Vi flyttade till USA för en bättre framtid. Där har jag vuxit upp och gått i skola.

Han kallar sig för en brasiliansk amerikan.

Felix De Bona med bollen, Henri Myntti försöker bryta
Felix de Bona har gjort nio mål i division 1 den här säsongen. Felix De Bona med bollen, Henri Myntti försöker bryta Bild: Copyright Patric Westerlund fotboll,Ekenäs IF,Kokkolan Palloveikot,Felix De Bona,Henri Myntti,sport

Agenten David Williamson som fört flera amerikanska fotbollsspelare till bland annat Finland ligger också bakom de Bonas flytt hit.

- Jag spelade fotboll i universitetets lag i Boston och jag ville fortsätta spela fotboll. Jag funderade om jag möjligen kunde bli fotbollsproffs i USA eller möjligen i Europa, berättar de Bona.

Ekenäs påminner lite om Brasilien

Agenten föreslog att de Bona skulle komma till Ekenäs för att spela i division 1, den näst högsta serien i Finland.

- Några av de spelare han fixat hit har fortsatt sina karriärer i högsta ligan i Finland, i Sverige eller i Norge. Jag blev intresserad och ville prova på den här möjligheten.

Först motsvarade Ekenäs inte Felix de Bonas förväntningar.

- Jag visste faktiskt väldigt lite om Ekenäs, jag hade en bild av en semesterort då jag kom hit i slutet av mars i våras.

Han säger att Ekenäs påminner liten om hans födelsestad i Brasilien, en stad vid stranden.

Tagits väl emot

I Ekenäs IF har han blivit väldigt bra mottagen.

- Då jag kom hit blev jag inte skuffad åt sidan och man väntade inte att jag skulle visa upp allt mitt kunnande med en gång. Alla var väldigt vänliga och tog hand om mig genast, säger Felix de Bona.

Han berättar hur folk från föreningen genast visade alla de viktiga platserna i staden för honom.

- Jag är verkligen glad över att jag kom hit.

Felix de Bona blir igenkänd på Ekenäs gator. Ekenäsborna kommer fram till honom och vill snacka fotboll.

- För ett par dagar sedan kom till exempel en ung pojke fram till mig och berättade att han tyckte att målet jag gjorde mot KPV var snyggt, säger de Bona med ett stort leende på läpparna.

Han tycker det är kul att folk ute på stan följer med fotboll.

Drömmer om Real Madrid

Om sina framtida mål i karriären kan inte Felix de Bona säga särskilt mycket. Han säger att han gärna fortsätter att spela proffsfotboll, men var det möjligen sker vet han inte.

- Jag har alltid drömt om att få spela i Real Madrid, men det är knappast en realistisk dröm. Jag skulle väldigt gärna någon gång spela i England. Jag har alltid beundrat engelsk fotboll.

Felix De Bona säger att han inte skulle ha något emot att fortsätta sin karriär i Norden.

- Jag har sett några matcher i högsta serierna här i Finland och Sverige och jag gillar vad jag sett.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland