Hoppa till huvudinnehåll

Finländska studerande möter svår bostadsmarknad i Stockholm

Karoliina och Anni i en konversation utanför studentbostäder.
Idag har både Karoliina och Anni studentbostad, men under väntetiden behövdes både kreativitet och tålamod. Karoliina och Anni i en konversation utanför studentbostäder. Bild: Yle, Ingemo Lindroos studerande,studentbostäder,Anni Lampila

Stockholm lockar en stor mängd finländska studerande, men att ta sig fram på hyresmarknaden är en rejäl utmaning. Karoliina, Anni och Madelene har alla tagit till udda lösningar. Läs också våra konkreta tips för att hitta studentboende i Nordens populäraste stad.

Kötiderna för studentbostäder är långa och på den privata marknaden är efterfrågan på bostäder mycket större än utbudet. Det beror bland annat på den stora inflyttningen till Stockholm och en långsam byggtakt under många år.

Marknaden för förstahandskontrakt på hyresbostäder är hårt reglerad, vilket gör att det inte är attraktivt för alla att hyra ut. På andrahandsmarknaden kan priserna å andra sidan vara skyhöga - ändå är konkurrensen hård.

Som bäst byggs många nya studentbostäder men det dröjer innan det syns i kortare väntetider.

Många bor hos kompisar medan de väntar

För Anni Lampila och Karoliina Aitalaakso dröjde det ett, respektive ett och ett halvt år, att få ett rum i en stundentkorridor. De fick boendet via stiftelsen Stockholms Studentbostäder, som är den största ägaren av studentbostäder, som förmedlar bostäder till studerande vid alla högre högskoleutbildningar.

Anni Lampila och Karoliina Aitalaakso var tvungna att under väntetiden lösa sitt boende genom att stundvis bo privat för en hög hyra och periodvis hos kompisar.

- Det är väldigt svårt, om man inte känner någon. Om man bara ställer sig i bostadskön får man aldrig bostad snabbt, säger Karoliina Aitalaakso.

- När jag började söka märkte jag att det var verkligt svårt. När någon lade ut en annons i en Facebook-grupp så kom det tjugo svar på bara en minut. Man måste vara snabb, säger Anni Lampila.

Ett korridorsrum kan man i bästa fall få på ett halvt år

I kön till Stockholms Studentbostäder står 50 000 studerande och kötiden är i genomsnitt tre år.

Högt hus med studentbostäder i rödtegel i ändan av gatan. lägre hus med bostäder invid.
Ett rum i en studentkorridor här kan ta ett halvt år att få, i bästa fall. Genomsnittet är en väntetid på tre år för en studentbostad. Högt hus med studentbostäder i rödtegel i ändan av gatan. lägre hus med bostäder invid. Bild: Yle, Ingemo Lindroos studentbostäder,Stockholm

- De korridorsrum som går snabbast att få kan ta ungefär ett halvt år. Det är positivt, men jag önskar att det skulle vara snabbare än det, säger Ingrid Gyllfors, som är vd för Stockholms Studentbostäder.

- Men vill du ha den absolut attraktivaste lägenheten kan du behöva vänta i många många, till och med fem år.

En del har studerat klart innan de får en bostad

Bostadsförmedlingen i Stockholm, som också förmedlar studentbostäder, är den andra kön som man kan ställa sig i. Där är den genomsnittliga väntetiden 5,4 år för en bostad eller ett rum i studentkorridor.

I båda köerna har många hunnit studera klart innan de skulle få en lägenhet.

Vad har du för tips för den som flyttar från Finland hit för att studera och behöver bostad?

- Jag skulle vara jätteaktiv. Jag skulle ställa mig i de köer som finns. Jag skulle också vara aktiv i kön hos oss och Bostadsförmedlingen. Ibland blir det publiceringar som inte är lika attraktiva för alla och då är kötiderna kortare. Jag skulle också ta kontakt till vänner och släktingar eller andra kontakter i Stockholm, som kan hjälpa att ha koll, säger Gyllfors.

Varning för bluffmakare

Gyllfors tillägger att det lönar sig att titta på andrahandsuthyrningar, men de ska vara kvalitetssäkrade (se faktaruta red.anm.).

- Jag skulle också vara försiktig och inte naiv när jag tar på mig ett andrahandskontrakt. Det finns exempel på studenter och andra som har betalat handpenningar till personer som tyvärr bluffar. Betala inte något till en privatperson som inte visar sig finnas!

Madelene på balkong i högt hus, andra höghus i förort i bakgrunden.
Madelene Orre har en lägenhet till låns för tillfället. Hon är bostadssökande och har under flera år haft många olika boenden. - Man hittar till slut om man orkar leta, säger hon. Madelene på balkong i högt hus, andra höghus i förort i bakgrunden. Bild: Yle, Ingemo Lindroos Madelene Orre

Madelene Orre har flyttat i flera perioder mellan Vasa och Stockholm. Hon har sett det mesta av hyresmarknaden, och har märkt att det går att hitta boende bara man orkar leta och är flexibel.

- Vi har bott tillsammans med en chilenare i en källare. Så har jag bott tillsammans med en äldre dam, hennes katter och pojkvän och som inneboende hos en person som jag inte känner. Man får bo hos folk man inte känner från tidigare och anpassa sig, säger Orre.

- Om man verkligen anstränger sig och orkar leta boende, så hittar man.

Så här kan du ansöka om studentbostad i Stockholm.

Stockholms Studentbostäder finns på www.sssb.se
Bostadsförmedlingen finns på bostad.stockholm.se
Andra hands-uthyrning som är kvalitetssäkrad http://akademiskkvart.se/

Ansök som finländsk studerande:

För att ansöka om studentbostad behövs inte personnummer. Antagningsbevis till högskola eller medlemsskap i studentkår räcker.

Så här länge tar det att få bostad:

- Ett rum i en studentkorridor, som snabbast 6 månader, i genomsnitt 1 år.
- Genomsnittlig väntetid hos Stockholms Studentbostäder är 3 år.
- Genomsnittlig väntetid hos Bostadsförmedlingen är 5,4 år.

Andra sätt att hitta lägenhet är:

Privatpersoner annonserar på blocket.se
Privata hyresbostadsförmedlare
Facebook-grupper, t.ex. "Koti Tukholmasta"