Hoppa till huvudinnehåll

Galaxen får mer färg i modern science fiction

Walter Jon Williams
Walter Jon Williams. Walter Jon Williams Bild: Yle/Adrian Perera Walter Jon Williams

Science fiction och fantasy har blivit ett globalt fenomen och med det har galaxen börjat utforskas av andra än vita amerikaner. Men hur ska man skriva om en sannolik framtid när nuet domineras av en osannolik Donald Trump, frågar den prisade författaren Walter Jon Williams.

- Vi har svårt att föreställa oss en framtid efter Donald Trump. Det har skrivits en hel del science fiction och jag tror inte någon förutspådde Donald Trump eller någon som påminner om honom. Det blir en utmaning som alla som arbetar med science fiction måste tampas med.

Vad betyder det att en man har en så stor inverkan?

- Det är deprimerande, säger Williams och skrattar. Men jag tror världen kommer att överleva honom. På något sätt.

Williams hör till den moderna science fictionens största namn. Under 80-talet var han med och skapade den hårdkokta cyberpunken tillsammans med storheter som William Gibson. På senare år har Williams romaner, till exempel thrillern The Forth Wall, tagit sig an fenomen som upphöjd verklighet (augmented reality). Han har publicerat över 30 verk, vunnit internationella priser och synts till på Times och New York Times bästsäljarlistor.

Nästa vecka ska han delta i science fiction- och fantasymässan World Science Fiction Convention (förkortat Worldcon) i Helsingfors.

- Det är andra gången jag besöker Finland. Senast var jag här för 45 år sedan. Det har verkligen förändrats. Ekonomin är mycket bättre och det finns en massa nya ansikten, mänskor jag inte kanske skulle uppfatta som etniskt finska. Det är en positiv utveckling.

Finland har en viktig plats i Williams liv. Han är uppvuxen i en finsk del av Minnesota och har talat finska i hemmet. Både hans mor- och farföräldrar kom från Finland.

- Williams är något av ett historiskt misstag. Det riktiga släktnamnet är Kuusikoski.

Första Worldcon i Norden satsar på mångfald

I år blir första gången science fiction- och fantasymässan Worldcon ordnas i Norden. Mässan föddes i slutet på 1930-talet och har slagit upp sina dörrar varje år sedan 1946, främst i USA, men på senare tid också i England och Japan.

Williams har länge hoppats på att den skulle nå Finland, och gjort sitt bästa flytta mässan hit.

- Det ger mig en orsak att få komma på besök. Finland är häftigt. Dessutom är Worldcon en ”world science fiction convention”, och det betyder att vi försöker få så mycket av världen med i evenemanget.

Trots att science fiction som genre funnits i över hundra år och tagit läsare ut på äventyr i tid och rymd har genren ändå varit rätt bekväm av sig, främst på grund av mänskorna som skrivit den.

- Science fiction har utgått från vissa outtalade normer. Till exempel att den amerikanska kulturen skulle dominera i framtiden och att mänskorna som bodde på andra planeter i grund och botten skulle tro och tycka som amerikaner. Nu håller genren på att bli världslitteratur på riktigt och kommer med fler olika alternativ för hur framtiden kan se ut. Om man kan tala om en trend inom science fiction så är det att genren blir allt mer multikulturell. Till det säger jag bara ”hurra”.

Kuva Scifi-aiheisesta maalauksesta.
Oberoende hur udda science fiction genrens karaktärer verkat under årens lopp har den outtalade världssynen ändå varit rätt likriktad Kuva Scifi-aiheisesta maalauksesta. Bild: Mediatheque Quimperlé/Creative Commons

Williams är en av mässans fem hedersgäster, tillsammans med bland annat finska Johanna Sinisalo och jamaikanska Nalo Hopkinson. Alla hedersgäster kommer från olika delar av världen och återspeglar hur viktigt mångfald är för modern sci-fi och fantasy.

- Om vi försöker skriva skönlitteratur som representerar galaxen, så kanske det vore på sin plats att vi representerar lite mer av världen än vi gjort hittills.

Du är själv en vit amerikansk man. Vilken plats har du i denna utveckling?

- Trots att jag är en vit amerikansk kille så har jag vänner runt om i världen från olika kulturer, något som präglat mina verk. Jag skriver inte uteslutande om vita män. Jag försöker föra in drag från andra kulturer, några hittar jag på, andra är plockade ur verkligheten. Vissa av mina verk utforskar alternativa kön och sexualiteter. Men jag gör det bara för att återspegla världen jag ser, inte av någon politisk korrekthet.

Hur tycker du att sci-fi kan hjälpa dig att få syn på din egen position i världen?

- Science fiction utforskar existentiella frågor och ger också svar på en del av dem, helt enkelt för att den finns i världen som en genre. Eftersom genren utspelar sig i framtiden konstaterar den att det finns en framtid och att vi är en del av denna framtid och att vi kommer att hantera nya idéer och situationer. Det är en optimism som vi mår bra av i dag.

Ger sig in på fantasyn på allvar

Enligt Williams har science fiction en dubbel förhållning till verkligheten: dels tittar den framåt, dels återspeglar den nuet.

- Jules Vernes äventyr genom himmel och hav använder sig av teknologiska framsteg som redan kunde anas men inte fanns. I H.G Welles Världarnas krig angriper ett utomjordiskt imperium ett jordiskt imperium - det är Welles kritik av samhället han såg.

För tillfället skriver William en fortsättning på en rymdsaga han började på för 18 år sen, något han beskriver som en “subtil kritik av imperier”.

- Jag antar att det är populärt med anti-imperialistiska tankar nu för min förläggare vill ha mer. Jag ska också ge mig in på fantasy för första gången. Jag har aldrig utforskat genren på allvar tidigare men nu ska det bli en serie som kritiserar vår uppfattning av fantasy.

Enligt Willams är den traditionella fantasyn intimt förknippad med en mytomspunnen guldålder och ett försök att återvända till den tiden. Han nämner J.R.R. Tolkiens Sagan om Ringen där Aragorn går från skogsmulle till storhärskare som ett exempel.

- Vi förväntas tro att den här utvecklingen är positiv. Att man återgår till hur det var förr, en golden past. Trots att det inte finns något fel med det synsättet tror jag inte det är möjligt för mänskan att uppnå det. Mänskor kan inte leva i en guldålder för evigt, allt förändras. Det är en av sakerna jag vill utforska: hur ett traditionsbundet samhälle hanterar en fundamental förändring på grund av teknologi. Det är inte vanligt för fantasy.

Några av Walter Jon Williams verk.
Ett urval av Walter Jon Williams verk. Några av Walter Jon Williams verk. Bild: Yle/Private

Trots att Williams inte sysslat med fantasy tidigare har han ändå kopplingar till fältet, bland annat via Game of Thrones-författaren George R.R. Martin.

- Vi har spelat rollspel tillsammans. Det längsta spelet fortsatte i 12-15 år och utspelade sig i den romerska republikens sista dagar. Det var fråga om rika politiker som lyckades bli så pass mäktiga att de kunde skapa privata arméer. Vi såg flera kopplingar till dagens värld.

Ett av rollspelen - Superworld - ledde till den populära science fiction/superhjälte-serien Wild Cards som Martin fortfarande redigerar.

Hurdan spelare är Martin?

- George är mycket listig. Han försöker bryta så många regler som möjligt, och om han får möjligheten så förstör han hela spelet. Det är superkul som spelledare, säger Williams ironiskt och skrattar.

Worldcon ordnas i mässcentret i Helsingfors 9-13.8. Walter Jon Williams diskuterar bland annat militant science fiction under mässan.