Hoppa till huvudinnehåll

Grundlagsförsamlingen sparkar Venezuelas chefsåklagare

Venezuelas sparkade chefsåklagare Luisa Ortega.
Venezuelas sparkade chefsåklagare Luisa Ortega. Venezuelas sparkade chefsåklagare Luisa Ortega. Luisa Ortega Díaz,venezuela

Den kritiserade grundlagsförsamlingen i Venezuela har sparkat chefsåklagaren Luisa Ortega. Kritiker har kallat detta för en grov skymf mot demokratin.

Ortega har varit en av president Nicolas Maduros största utmanare, och hon är känd för att anklaga Maduro för brott mot mänskliga rättigheter.

Ortega avsattes under grundlagsförsamlingens första session. Hon hade tidigare sagt att grundlagsförsamlingen var ett resultat av valfusk.

Grundlagsförsamlingen ersatte Ortega med ombudsmannen för mänskliga rättigheter, Tarek Saab. Saab är välvillig sinnad till statsledningen i Venezuela, och oppositionen har beskyllt honom för att vända blicken från brott mot mänskliga rättigheter som begås av regeringen.

Venezuela sparkas ur Sydamerikanska handelsblocket

Flera länder har kritiserat grundlagsförsamlingen. Venezuela sparkades ur den Sydamerikanska handelsfronten Mercosur.

Utrikesministrarna från Argentina, Paraguay, Uruguay och Brasilien meddelade om beslutet på lördagen och efterlyste ett maktskifte i Venezuela. Dessutom ville ministrarna att alla politiska fångar skulle släppas.

Venezuela får inte komma tillbaka i handelsblocket innan de återinför demokrati i landet.

Källa: Reuters

Läs mera:

Kritiserad församling inledde sitt arbete i Venezuela

Venezuelas kritiserade nyvalda grundlagsförsamling inledde sitt första möte på fredagen i landets huvudstad Caracas.