Hoppa till huvudinnehåll

Svenske diskusjätten Daniel Ståhl tog historisk medalj: ”Jag är riktigt stolt”

Daniel Ståhl i diskusringen.
Daniel Ståhl tog VM-silver. Daniel Ståhl i diskusringen. Bild: EPA friidrott,Daniel Ståhl

Det skilde bara två centimeter mellan ettan och tvåan i diskusfinalen. Andrius Gudzius från Litauen kastade 69,21 och besegrade världsettan och halvfinnen Daniel Ståhl.

Diskusfinalen i London höll riktigt hög klass. För att ta en bronsmedalj krävdes ett kast över 68 meter. I Peking för två år sedan skulle 68 meter ha gett ett guld.

Bäst av alla var Andrius Gudzius från Litauen som kastade personligt rekord med 69,21 i den andra omgången. Det räckte till guld med en marginal på två centimeter ner till världsettan Daniel Ståhl.

– Jag är så glad man bara kan vara, kan knappt hålla mig i byxorna. Jag hoppas alla hemma i Litauen gläds med mig över den här medaljen, säger mästaren till Yle Sporten.

Svensken Ståhl, som var bäst i kvalet och som kastat över 71 meter i sommar, nådde 69,19 – det näst längsta kastet i karriären.

– Det här betyder enormt mycket. Jag har verkligen krigat för det här och jättekul att det nu lyckas, säger Ståhl till Yle Sporten.

”Det är historiskt”

Han ser inte särskilt glad ut utåt och rör inte en min när han berättar om sin glädje – men intygar att han är mer än belåten med kvällen.

– Ja, det är jag verkligen. Jag är riktigt stolt. Det känns väldigt bra, skönt att lyckas när det krävs som mest. Jag är glad.

Medaljen var Sveriges första i en kastgren i VM-historien (sedan 1983). I OS-sammanhang har det blivit tre diskusbrons – det senaste kastguldet i OS eller VM kom i spjut 1928.

– Det är historiskt, men nu börjar vi, den unga generationen komma fram i kastgrenarna i Sverige, så vi krigar på och så får vi se vad det blir framöver.

Stark finländsk koppling

När Yle Sporten träffade Ståhl i samband med Sverigekampen förra sommaren berättade han om sina rötter i Finland. Halva släkten håller till i Åbo och Ståhl hejar till exempel på Finland i ishockey.

– Jag kan ju språket och älskar finsk råhumor och mustamakkara och karjalanpiirakat och munavoita och allt möjligt. Och bastukulturen är också viktigt, alltid bastu på onsdag och lördagar.

– Men jag känner mig som svensk i vardagen, det är bara i tävlingar jag plockar fram den finska sisun, konstaterade Ståhl för ett år sedan.

Perkele efter övertrampet

Han pratar god finska men ville den här gången bara tala svenska i Yle Puhes intervju. När jag är insvept i den svenska flaggan pratar jag svenska, motiverade han.

Åtminstone ett finskt ord yttrade han ändå under kvällens gång. När han knappt steg över sitt första, långa kast i finalen kunde man utläsa en bekant finsk svordom från svenskens läppar: Perkele.

Mason Finley från USA tog liksom mästaren Gudzius sin första mästerskapsmedalj då han knep bronset med det personliga rekordet 68,03. Den regerande världsmästaren Piotr Malachowski från Polen slutade femma med 65,24.

Resultat:

1. Andrius Gudzius LTU 69,21 PB
2. Daniel Ståhl SWE 69,19
3. Mason Finley USA 68,03 PB
4. Fredrick Dacres JAM 65,83
5. Piotr Malachowski POL 65,24

Läs också

Nyligen publicerat - Sport