Hoppa till huvudinnehåll

USA kommer att delta i klimatsamtal trots att landet lämnar Parisavtalet

Bilar i Los Angeles den 30 juni 2017
Bilar i Los Angeles den 30 juni 2017 Bild: EPA/MIKE NELSON bilar,klimatförändring,koldioxid

Det amerikanska utrikesministeriet har officiellt meddelat Förenta nationerna att USA lämnar Parisavtalet om minskade utsläpp av växthusgaser.

Utrikesministeriet uppger i ett pressmeddelande att USA kommer att fortsätta att delta i FN:s möten om klimatförändringen under de minst tre år som det väntas ta att lämna klimatavtalet.

USA stöder enligt pressmeddelandet en balanserad klimatpolitik som leder till minskade utsläpp samtidigt som man främjar ekonomisk tillväxt och energisäkerhet.

President Donald Trump meddelade i juni att USA kommer att lämna Parisavtalet. Han sade att avtalet skulle ha kostat tusentals miljarder dollar, resulterat i förlorade jobb och skadat olje-, gas-, kol- och tillverkningsindustrin.

Trump sade samtidigt att han var öppen för nya förhandlingar om avtalet.

Utrikesministeriet hänvisade till Trumps uttalande i juni och sade att Trump är redo att förhandla om klimatavtalet om villkoren är mer gynnsamma för amerikanska företag, anställda, medborgare och skattebetalare.

Repulikanska ledare i kongressen har stött Trump i fråga om Parisavtalet, men många företagsledare har varit starkt kritiska till Trumps linje.

Källor: Reuters, AFP

Läs mera:

Trump har fattat sitt beslut – USA lämnar klimatavtalet

Det är kontroversiellt men inte helt överraskande att USA drar sig ur det klimatavtal som undertecknades i Paris 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes