Hoppa till huvudinnehåll

72 år sedan Hiroshima bombades - "Hoppas folk från hela världen kunde komma hit och ser vad atombomben gjorde"

Hiroshimabor tände rökelse vid minnesmärket till offren, strax innan ceremonin inleddes på söndagen.
Hiroshimabor tände rökelse vid minnesmärket till offren, strax innan ceremonin inleddes på söndagen. Hiroshimabor tände rökelse vid minnesmärket till offren, strax innan ceremonin inleddes på söndagen. Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA Hiroshima,atombomberna över Hiroshima och Nagasaki

Det har gått 72 år sedan den första atombomben släpptes över staden Hiroshima i Japan. Årsdagen uppmärksammas över hela världen, men minnesstunderna överskuggas av det spända internationella läget kring Nordkoreas missiltest.

I slutet av andra världskriget, den 6 augusti 1945, släppte USA den första atombomben som använts i krig över staden Hiroshima. Attacken dödade 140 000 människor.

Tre dagar senare, den 9 augusti 1945, använde USA igen kärnvapen mot Japan. Den här gången bombades staden Nagasaki och dödade över 70 000 människor.

Minnesstund i Hiroshima år 2017.
Minnesstunden i Hiroshima den 6 augusti 2017. Fredsmonumentet har uppförts alldeles i närheten av platsen där atombomben slog ner. Den byggnad som klarade sig bäst har sparats och ligger nu mitt i fredsparken i staden. Minnesstund i Hiroshima år 2017. Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA Hiroshima,atombomberna över Hiroshima och Nagasaki

Attackerna var de sista stora dragen i andra världskriget. Japan kapitulerade några dagar efter attackerna och sedan augusti 1945 har kärnvapen inte använts i krig på nytt.

Nordkoreas missiltest överskuggar årsdagen

Tidigt på söndag morgon japansk tid röstade FN:s säkerhetsråd enhälligt för skärpta ekonomiska sanktioner mot Nordkorea på grund av landets missiltester.

Under dagen har det också rapporterats om att Kina, som har de varmaste diplomatiska relationerna till Nordkorea, uppmanat Nordkorea att agera smart och avbryta missiltesterna.

73-åriga Toshiki Fujimori, en överlevare som bara var ett år gammal då atombomben släpptes över Hiroshima, säger till nyhetsbyrån AP att missiltesterna i det närbelägna landet skapar oro bland Hiroshimabor.

- Det är tydligt att Nordkoreas kärnvapentest och -utveckling skapar skapar spänningar, säger Fujimori.

Han får medhåll av Tamio Ishida, vars far överlevde atombomben.

- Tänk om den där unga ledaren (Kim Jong Un) trycker på avfyrningsknappen? Jag tror att Japan som grannland löper en risk för att träffas.

Minnesstund för offren i Hiroshima, 2017.
Minnesstund för offren i Hiroshima, 2017. Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA Hiroshima

Också yngre generationer deltar aktivt i minnesstunden i Hiroshima.

- Jag hoppas att folk från Japan, och hela världen, kunde komma hit och se vad atombomben gjorde, säger Ayaka Kajihara till nyhetsbyrån AP.

18-åriga Kajiharas mormor var en så kallad Hibakusha, en som överlevde atombomben.

- Det var så jag började reflektera över freden, genom att träffa överlevare, som min mormor, och lyssna på deras historier.

Japan upprepade löfte om att jobba för kärnvapenfri värld

Japans premiärminister Shinzo Abe höll under minnesstunden i Hiroshima ett tal där han upprepade att Japan vill arbeta för en värld utan kärnvapen.

- För att vi verkligen ska kunna sträva efter en kärnvapenfri värld krävs det deltagande från både länder med och utan kärnvapen.

USA:s president Barack Obama besökte minnesparken i Hiroshima i maj tillsamman med Shinzo Abe.
Japans premiärminister Shinzo Abe vid minnesmärket i Hiroshima på årsdagen 2016. USA:s före detta president Barack Obama var den första amerikanska presidenten att besöka minnesmärket. USA:s president Barack Obama besökte minnesparken i Hiroshima i maj tillsamman med Shinzo Abe. Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA Barack Obama,Shinzo Abe,Hiroshima

Abe nämnde ändå inte FN-avtalet om att förbjuda kärnvapen. Ett avtal som 120 länder, men ingen av de 9 staterna med kärnvapen, undertecknade tidigare i somras.

Japan har ändå kritiserats för att landet förlitar sig på det amerikanska kärnvapenparaplyet, samtidigt som landet officiellt jobbar för att kärnvapen ska förbjudas helt och hållet.

Uppmärksammas på flera håll i Finland

Bombningen av Hiroshima uppmärksammas med flera minnesstunder i Finland på söndag kväll.

I Lovisa avslutas fredsforumet, som pågått under dagen, med musik, tal och ett ljuståg vid Skeppsbron efter klockan 20 på kvällen.

Med lyktorna vill man hedra offrens minne.
Minnesstund vid Tölöviken i Helsingfors 2013. Med lyktorna vill man hedra offrens minne. Bild: Yle/Anna Savonius hiroshimadagen

I Närpes tänds ljus vid 21 på kvällen vi Idrottsplatsens brygga.

I Åbo uppmärksammas årsdagen med tal, musik och ljusnedläggning vid Aurabron.

I Helsingfors inleds minnesstunden vid Tölöviken med ljus som läggs ut på vattnet, musik och tal av bland annat biskop Björn Vikström.