Hoppa till huvudinnehåll

Festival Norpas lockade kulturfantaster i alla åldrar till Dalsbruk

Dansföreställning med Soile Voima&co.
Dansföreställning med Soile Voima&co. Dansföreställning med Soile Voima&co. Bild: Yle/Lina Frisk. festival norpas

Under helgen ordnades kulturfestivalen Norpas i Dalsbruk. På festivalen uppträdde både inhemska och utländska konstnärer och musiker med diverse olika konstformer. Besökarna var också från olika håll i världen.

Georgie Goater från Nya Zeeland är en av festivalbesökarna i Dalsbruk under helgen.

- Jag bor sedan ett år tillbaka i Helsingfors. Min kompis Hanna volontärarbetar på festivalen och hennes mamma har en sommarstuga här, så jag kom på besök och passade samtidigt på att uppleva Festival Norpas.

Goeter säger att hon speciellt tycker om den avslappnade stämningen och att hon fick höra en bra munspelsgrupp på fredagen.

- De var otroligt bra! Jag ser fram emot lördagens festligheter.

Georgie Goater och Hanna Vilander.
Georgie Goater och Hanna Vilander. Georgie Goater och Hanna Vilander. Bild: Yle/Lina Frisk. festival norpas

Ritva Kovalainen är ordförande för föreningen som ordnar Norpas festival, och ansvarig för bildkonsten på festivalen. Hon tycker att festivalen varit en framgång.

- Det har gått mycket bra. Vi har bland annat haft vernissage för både Kuutti Lavonen och Kirsi-Marja Sirén. Sirkka-Liisa Kontinen berättade precis om sina fotografier som hon tagit i Byker i England. Under alla de här tillfällena har det varit fullt av intresserade människor. Det har varit mycket lyckat. Vädret har dessutom inte varit så dåligt som vi hade förväntat oss.

Ritva Kovalainen.
Ritva Kovalainen. Ritva Kovalainen. Bild: Yle/Lina Frisk. ritva kovalainen
Kovalainen säger att människor i alla åldrar som är intresserade av kultur har hittat till Dalsbruk under helgen.

- Det är en väldigt varierande publik. Vi har äldre som är kanske mer intresserade av bildkonst, sen har vi de som är mer intresserade av musik. Dessutom hade vi kanske femtio barn som gjorde käpphästar i verkstaden.

Fullsatt i Bio Pony.
Fullsatt i Bio Pony när Sirkka-Liisa Konttinen berättar om sina fotografier. Fullsatt i Bio Pony. Bild: Yle/Lina Frisk. festival norpas

Ett verk om att bli sedd

Festival Norpas bjöd på väldigt mångsidigt program och gav utrymme för en stor variation av konstformer. Under festivalen kunde man bland annat uppleva samtida cirkuskonst. Tackjärnsgjuteriet var fullsatt när Oskar Rask uppträdde under lördagen.

- Jag uppträdde med ett samtida cirkusverk. Jag gjorde akrobatik och performans. Temat på mitt verk var identitet, att mötas och att bli sedd. Det är något jag funderat på, så det blev ett cirkusverk.

Oskar Rask.
Oskar Rask. Oskar Rask. Bild: Yle/Lina Frisk. oskar rask

Verket bestod av två akter med en kort paus mellan akterna. I den första akten trär Rask ett nät fyllt av luftfyllda plastpåsar och ett stort blåsinstrument över överkroppen.

- Jag såg en bild i en bok och det såg ut som ett stort öga med en underlig kropp och två ben. Då tänkte jag genast på att ögat såg ut som hornet på blåsinstrumentet. Då började jag bygga på den.

Rask förklarar att ens identitet består av många olika lager, och vanligtvis ser vi inte varandra utan bara nyanser av identiteten.

- Plastpåsarna och den stora kroppen runt mig, är den här identiteten. Det kändes som en bra bild och jag började experimentera. Jag tyckte om plastpåsarnas ljud.

I den andra akten tar Rask fram den stora ringen och publiken sitter i en cirkel runt scenen.

- Ringen är mitt primära cirkusredskap och den jag jobbar mest med. Jag har bäst språkförmåga med det redskapet.

Ett blåsinstrument i ett nät.
I sitt cirkusverk använder Rask ett blåsintrument, ett nät som är fyllt av plastpåsar, samt en ring. Ett blåsinstrument i ett nät. Bild: Yle/Lina Frisk. festival norpas

Ringen är ett redskap som vanligtvis visas på jättestora scener, berättar Rask.

- Det är jättevisuellt och ser bra ut, men många saker försvinner på en stor scen. Man hör inte ljudet och känner inte vinddraget. När publiken sitter nära scenen, kommer den verkligen nära. Om någonting går fel skulle den kunna komma på. Jag tycker om känslan av att det verkligen händer nu.

Samtida cirkusen fortfarande obekant för många

De flesta har varit på cirkus någon gång i livet, eller vet i alla fall vad den traditionella cirkusen innebär. Men enligt Rask är cirkusen mycket mer. Den samtida cirkusen breddar begreppet cirkus.

- Det är en ganska ny konstgren. Det bästa sättet att förstå vad samtida cirkuskonst är, är att gå och se flera föreställningar. Då har man kanske en aning om vad det kan vara. Det jag gillar med samtida cirkus är att den är väldigt öppen. Det kan vara väldigt många olika saker.

Vad har det gemensamt med det som de flesta förknippar med den traditionella cirkusen?

- Om vi bortser från traditionell, ny eller samtida cirkus, så blir cirkusen kvar, och det är det som är grejen. I cirkusen är det frågan om att möta och gå förbi sina egna gränser. Cirkus är att möta sig själv och möta publiken.

Publik på Festival Norpas.
Publik på Festival Norpas. Publik på Festival Norpas. Bild: Yle/Lina Frisk. festival norpas