Hoppa till huvudinnehåll

Holländsk segerfest – besegrade Danmark i finalen

Holland har vunnit sitt första mästerskapsguld. Inför fullsatta läktare i Enschede besegrade Holland Danmark i EM-finalen med 4–2.

Holland och Danmark bjöd på en riktigt underhållande final. Spelet böljade fram och tillbaka men till slut var det Holland som fick fira framför 28 182 åskådare på läktaren i Enschede.

Matchen fick sitt definitiva avgörande med en minut kvar av ordinarie speltid då Vivianne Miedema satte 4–2 som blev slutresultatet.

– Jag tycker att Holland vinner det här guldet helt välförtjänt, sa Yle Sportens expert Jessica Lagerblom efter slutsignalen.

Tidigt baklängesmål

Matchen började ändå inte bra för Holland. Nadia Nadim gjorde 1–0 på straff för Danmark i den sjätte minuten efter att Kika Van Es fällt Sanne Troelsgaard i straffområdet.

Det här var första gången i turneringen som Holland hamnade i underläge men det störde inte laget nämnvärt. Fyra minuter senare kom laget i en sylvass kontring och Vivianne Miedema satte in kvitteringen efter en lysande passning från högerkanten av Shanice van de Sanden.

Holland spelade bra efter målet och i den 27:e minuten kom 2–1. Lieke Martens fick utrymme att vända runt och dra till bollen med vänsterfoten. Bollen studsade till framför mållinjen och ställde den danska målvakten Stina Lykke Petersen.

Danmarks lagkapten Pernille Harder har haft svårt att komma till sin rätt i EM men fem minuter efter Martens mål stod hon för en lysande prestation. Harder kontrade ensam och placerade in kvitteringen.

Holland tog ett ordentligt grepp om guldet då Sherida Spitse satte en frispark i den 51:a minuten. Efter Spitses ledningsmål hade båda lagen bud på ytterligare mål och till slut var det Miedema som satte 4–2 och Holland kunde börja fira.

Holland vann samtliga sina matcher i det här mästerskapet.

Resultat:

Holland – Danmark 4–2
6 min 0–1 Nadim str
10 min 1–1 Miedema
28 min 2–1 Martens
33 min 2–2 Harder
51 min 3–2 Spitse
89 min 4–2 Miedema