Hoppa till huvudinnehåll

Hon var en sträng men omtyckt modersmålslärare - nu lär hon barnbarnet svenska med kramdjur

Leena Gräsbeck, tidigare modersmålslärare i Botby i Helsingfors.
Leena Gräsbeck minns alla sina forna elever med värme. Leena Gräsbeck, tidigare modersmålslärare i Botby i Helsingfors. Bild: Yle/ Mathias Gustafsson lärare,alla tiders lärare

Leena Gräsbecks rättvisa och starka värderingar var motiveringar till att den numera pensionerade läraren från Botby högstadieskola i Helsingfors nominerades till "Alla tiders lärare".

"Leena Gräsbeck var min moddalärare mellan åren 1992 och 1994. Hon sa att hon var skolans strängaste lärare. Det gillade jag, för då visste jag att hon hade starka värderingar och åsikter och att hon inte låter någon vara orättvis mot en annan."

Det är en av motiveringarna till att Leena Gräsbeck blivit nominerad i samband med Svenska Yles satsning Alla tiders lärare. Hon var modersmålslärare i Botby högstadiekola mellan åren 1990 och 2006.

Botby grundskola.
Botby grundskola. Bild: Yle/Helena von Alfthan botby högstadieskola

- Det är många som har sagt att de var rädda för mig i sjuan, men att jag i åttan blev "helt okej". Jag behövde aldrig bli arg på dem, för de hade respekt för mig redan från början, berättar hon.

Gräsbeck säger att strängheten var något hon medvetet gick in för. Då var det lätt att hålla disciplinen, menar hon.

Superlativ

Att hon hade blivit nominerad som en av alla tiders lärare fick hon veta av en före detta elev som gjorde henne uppmärksam på det.

- Det kändes jättebra!

En av motiveringarna till varför Gräsbeck är nominerad är full av superlativ:

"Hon var sträng, konsekvent, pålitlig, fascinerande, intelligent och fantastisk. Ännu över tjugo år senare tänker jag ofta på henne."

Gräsbeck skrattar när hon hör berömmet. Känner hon igen sig i lovorden?

- Åtminstone ur hans eller hennes synvinkel är det där säkert sant, säger hon.

Enspråkigt svenska kramdjur

Många familjer i huvudstadsregionen är två- eller flerspråkiga, och kan känna oro för hur bra barnets svenska utvecklas. Gräsbeck poängterar att det är viktigt att vara konsekvent så att den förälder som talar svenska med barnen alltid gör det och att man också uppmuntrar barnet att svara på förälderns språk. Att läsa för barnen är också viktigt.

Man kan också ta fantasin till hjälp. När hennes barnbarn som tillbringade mycket tid i en finskspråkig miljö inte ville tala svenska hittade hon på ett sätt att milt tvinga honom till det.

Mjukisdjur till centralsjukhuset i Vasa
Vilket språk månne de här kramdjuren förstår? Leena Gräsbecks barnbarns mjukisar förstod bara svenska. Mjukisdjur till centralsjukhuset i Vasa Bild: Yle/Eva-Maria Strömsholm centralsjukhuset

- Hans mjukisdjur kunde inget annat än svenska. Jag höll dem i handen och pratade med pipig röst så att jag fick ont i halsen. Mjukisdjuren var väldigt viktiga för honom, så då började han med svenska.

Tricket fungerade bra, konstaterar Gräsbeck, och nu talar pojken svenska också med andra än med sina kramdjur.

Minns alla

Leena Gräsbeck har en hälsning åt alla sina forna elever:

- Jag vill hälsa alla mina forna elever - till och med åt sådana som skulle ha nominerat mig som den sämsta läraren i skolan! Jag minns er alla med värme.

Läs också