Hoppa till huvudinnehåll

På tv ikväll: Holland mot Danmark – Yle Sporten rankar finallagen

Arenan såldes snabbt slut, matchen direktsänds i över 80 länder och förväntningarna i både Holland och Danmark är uppskruvade till maxnivå. Klockan 18.00 är det avspark i EM-finalen i Enschede och en sak är klar: Europa kommer att få ett nytt mästarlag, men vem blir det?

Holland har tagit sig till final efter fem raka segrar och har förvandlat hemmapublikens förväntningar till en styrka som bär laget framåt.

Danmark lyckades i kvartsfinalen slå ut självaste Tyskland efter en mäktig vändning men fick sen inte hål på Österrike under ordinarie matchtid.

En pikant detalj inför finalen är det faktum att lagen redan drabbat samman en gång under EM. I gruppspelet var Holland bättre med 1–0.

EM-final, Enschede
Holland - Danmark
17.50 - 18.50 i Yle Fem & Teema, 18.50 - 20.00
möjlighet till förlängning och straffar i Yle TV2, hela matchen live på Arenan

Målvakterna:

Både Sari van Veenendal och Stine Lykke Petersen har lyckade turneringar bakom sig. De få insläppta målen under ordinarie speltid skvallrar dels om defensiv disciplin, men också om två målvakter som vid behov kan bli matchvinnare.

Stina Lykke Petersen firar seger i straffläggning vid EM 2017.
Lykke Petersen kan bli tungan på vågen om matchen går till straffar. Stina Lykke Petersen firar seger i straffläggning vid EM 2017. Bild: imago/foto2press/ All Over Press Danmarks damlandslag i fotboll,Stina Lykke Petersen

Petersen var däremot alldeles lysande i straffsparkstävlingen mot Österrike och kan bli tungan på vågen ifall EM-finalen dröjer över 120 minuter.

Fördel 5–4 till Danmark.

Försvaret:

Danmark har tappat två mittbackar på grund av skador och Line Jensens frånvaro som balansspelare blottlägger backlinjen ytterligare.

Det stora danska frågetecknet i finalen blir ytterbackarna, som ställs mot löpstarka Lieke Martens och Shanice van der Sanden.

Danmark lär starta med Cecile Sandvej på vänsterbacken medan urstarka Therese Nielsen får fortsatt förtroende till höger. Centralt har Danmark inga problem, men det är inte heller den vägen Holland kommer att angripa.

Den holländska backlinjen har levt lite under turneringen men spelat nästan oförskämt säkert genom hela turneringen. Det enda baklängesmålet var en lyckospark.

Sherida Spitse är strålande som balansspelare framför mittbackarna och gör tillsammans med Stephanie van der Gragt och Anouk Dekker livet surt för den danska anfallsduon.

Anouk Dekker och Stephanie van der Gragt diskuterar.
Dekker och van der Gragt diskuterar. Anouk Dekker och Stephanie van der Gragt diskuterar. Bild: imago/foto2press/ All Over Press Nederländernas damlandslag i fotboll,Anouk Dekker,stephanie van der gragt

Fartvidundret Katrine Veje på vänsterkanten ställs dessutom Desiré van Lunteren i vad som kan komma att bli en avgörande duell för matchutgången.

Fördel Holland 5–4.

Mittfältet:

Här avgörs matchen.

Spitse som balansspelare bakom Danielle van de Donk och Jackie Gronen är en högklassig trio. Rollerna är tydliga, rörligheten gedigen och förmågan att spela för och av varandra är snudd på världsklass.

Alla tre jobbar stora mängder för att skapa bredd och goda förutsättningar för de vindsnabba yttrarna att skada sina motståndare.

Danmark blir delvis underbemannade och rimligtvis överkörda i den här konstellationen om inte Pernille Harder sjunker ner och deltar i kampen om levnadsutrymme och boll centralt i banan.

Maja Kildamoes är en riskfaktor rent disciplinärt och hålet som Line Jensen lämnar efter sig fyller man inte i en handvändning. Sanna Trölsgård kan plockas in centralt på bekostnad av flankspelet, men mer sannolikt känns ändå Sofie Junge Pedersen i en central roll.

Line Jensen skadade sig i semifinalen mot Österrike.
Line Jensen skadade sig i semifinalen mot Österrike. Line Jensen skadade sig i semifinalen mot Österrike. Bild: imago/Pro Shots/ All Over Press Danmarks damlandslag i fotboll,Line Jensen

Hur den danska träningsledningen än väljer att matcha sina mittfältare är detta holländskt territorium.

Med marginal.

Fördel Holland 5–3.

Anfallet:

Danmark kommer verkligen att få det svettigt med tre flygande holländare. Shanice van de Sanden och Lieke Martens på flankerna matar Vivianne Miedema i mitten och trion är som vassast när de får slå till mitt i en omställning.

van den Sanden, Miedema och Martens firar ett mål vid EM 2017.
7-9-11 - van de Sanden, Miedema och Martens. van den Sanden, Miedema och Martens firar ett mål vid EM 2017. Shanice van de Sanden,Vivianne Miedema,Lieke Martens,Nederländernas damlandslag i fotboll

Miedemas mål i slutspelet har gjort gott för hennes självförtroende. Saldot i holländsk landslagsdress är brutalt då hon i snitt nätar i fyra av fem landskamper.

Danmark står och faller med huruvida Pernille Harder och Nadia Nadim sätter de lägen de kommer att få. Bägge spelarna har kapacitet att skapa något ur ingenting och jag tycker fortfarande inte att de fungerat så bra ihop som de kunde göra.

Pernille Harder och Nadia Nadim guld värda för Danmark.
Harder och Nadim måste lyckas. Pernille Harder och Nadia Nadim guld värda för Danmark. Bild: imago/foto2press/ All Over Press Pernille Harder,Nadia Nadim,Danmarks damlandslag i fotboll

Mot Österrike fick Danmark mer tyngd i anfallsspelet när man flyttade mer folk framåt, men trots gedigna försök spräckte man inte nollan då. Risken med att anfalla på allt för bred front mot Holland är uppenbar.

Det som ändå avgör duellen i Hollands favör är saldot i EM upp till finalen. Nio gjorda mål (två straffar) skvallrar om flyt, bredd och förmåga.

Fördel Holland 5–4.

Tränarduellen

Sarina Wiegman har haft ett makalöst år och nämns redan som en kandidat till årets tränare inom damfotbollen trots att augusti bara kört igång.

Sen hon tog över har Holland fått fason på spelet, personalbesluten har varit djärva och kursen klar.

Sarina Wiegman-Glotzbach leder Hollands damlandslag.
Sarina Wiegman-Glotzbach leder Hollands damlandslag. Sarina Wiegman-Glotzbach leder Hollands damlandslag. Nederländernas damlandslag i fotboll,Sarina Wiegman-Glotzbach

Holland har ännu inte legat under i turneringen och rent reaktionärt har inte Wiegman och hennes rutinerade assistent Foppe de Haan ännu testats på allvar.

Danmark har i sin tur haft en tuff resa både i sina förberedelser och under själva slutspelet, vilket gjort att Nils Nielsen fått vara på tårna mest hela tiden.

Han uppvisar ändå ett skönt lugn i sitt sätt att tackla situationen som Danmark ställs inför och påpekar att spelarna görs hans jobb lätt.

Men med ödesmatch redan i gruppspelet, skrällseger mot den stora europeiska dominanten och straffdrama i semifinalen kombinerat med stora skadeproblem har Nielsen nog fått arbeta en hel del med både högt och lågt under resans lopp.

Nils Nielsen tränar Danmarks damlandslag.
Nils Nielsen vassare i duellen mellan tränarna. Nils Nielsen tränar Danmarks damlandslag. Bild: imago/Pro Shots/ All Over Press Nils Nielsen,Danmarks damlandslag i fotboll

Nielsen är dessutom äldre på posten än den relativt färska Wiegman, vilket i mina ögon väger tungt när man står inför ett stort avgörande.

Fördel Danmark 4–3.

Slutsats?

EM-finalen mellan Holland och Danmark har potential.

Det kan bli en alldeles fantastisk fotbollsmatch med en ljuvlig inramning och massivt tryck från läktarplats.

Två lag som går för allt var tygen håller för att ro hem ett mästerskap som bara tre nationer tidigare fått fira.

Men det kan också bli trist.

Holland blir ängsligt och inser stundens allvar. Danmark passiverar sig ytterligare och förlitar sig på fasta situationer och/eller slumpen och hoppas på det bästa.

Hur det än går har fotbollen vunnit under veckorna i Holland. Bredden i Europa räcker mer än väl till för att fylla ut ett spelschema med 16 deltagande nationer som bjuder på matcher som blir både jämna och oförutsägbara från första avspark till sista visslingen.

I kvällens final mellan Holland och Danmark avgör viljan och tempot. Danmarks urladdning i och med segern mot Tyskland var brutal, Holland har vunnit sju raka matcher men ännu inte vunnit något.

Det blir ändring på den punkten ikväll.

Holland vinner finalen med 2–0 och koras till Europamästare.


Skribenten refererar kvällens final med start klockan 17.50 i Yle Fem & Teema tillsammans med expertkommentator Jessica Lagerblom.