Hoppa till huvudinnehåll

Sommarparadiset Cape Cod hotas då utländsk arbetskraft begränsas

Provincetown, Cape Cod, USA
Provincetown, Cape Cod. Provincetown, Cape Cod, USA Bild: Mostphotos Provincetown,Cape Cod,Atlanten,kustområden,stränder

Turismindustrin på ett av USA:s populäraste sommarorter har i år drabbats av en plötslig brist på arbetskraft efter att visum för utländska säsongsarbetare begränsades. Enligt ortsbor skulle problemet vara lätt att åtgärda, men det är inte sagt att de får hjälp från Washington. Utländska arbetare är en het politisk fråga under en president som valdes på löften om att sätta amerikaner först.

På restaurangen Moby Dick’s i småstaden Wellfleet förbereds dagens lunchservering.

Det har lovats mulet och svalt och det uteblivna strandvädret betyder enligt ägaren Todd Barry att det kommer att bli en livlig dag i restaurangen.

Barry säger att han gärna skulle se så många mulna, livliga dagar som möjligt.

- Vi håller öppet från början av maj till början av oktober. Säsongen är kort och man har bara viss tid på sig att få in så man kan betala fasta kostnader och göra vinst, säger Barry.

Turister på stranden Nauset Beach, Cape Cod, Massachusetts.
Turister på stranden Nauset Beach, Cape Cod. Turister på stranden Nauset Beach, Cape Cod, Massachusetts. Bild: EPA/MATT CAMPBELL Cape Cod,Atlanten,kustområden,turister,turism,stränder

I år har Todd Barrys och de andra turismföretagarnas inkomster ändå stått på spel då politiska beslut i Washington plötsligt gjorde det svårt att få tillräckligt med arbetskraft.

- Många ställen har varit tvungna att begränsa sina öppettider och har förlorat mycket pengar på det, säger Barry.

Ortens livsblod

Turistindustrin är Cape Cods livsblod, de hundratusentals sommargästerna för med sig lejonparten av områdets intäkter för året och håller också till stor del den traditionella fiskeindustrin vid liv.

Säsongen är ändå lång nog för att det ska vara utmanande att hitta arbetskraft i de grupper som normalt kan jobba säsonger, ungdomarna eller studenter.

- Vi i restaurang- och hotellbranschen anställer massvis med studerande. Men de kan bara jobba några månader och måste läras in, så de hjälper bara under de mest livliga veckorna, säger Barry.

Strand i Sandwich, Cape Cod
Strand i Sandwich, Cape Cod. Strand i Sandwich, Cape Cod Bild: Yle/Viktor Heikel USA,Cape Cod,badstränder,stränder

Turismindustrins räddning har länge varit H2B-visumet för utländska säsongsarbetare.

- Det vackra med säsongsarbetarna är att de ofta är lite äldre, lite mognare och mer erfarna. Och de kan vara här från början av säsongen till dess slut, säger Barry

Begränsningarna skadar

Det har sen länge funnits en begränsning på antalet säsongsvisum per år, kring 160 000 för hela landet.

Ansökningsbyråkratin betydde ändå att orter som har den livligaste kommersen under vintern lyckades få största delen av visumen eftersom de kunde ansöka tidigare.

Cape Cod
Cape Cod Bild: Yle Cape Cod,Washington (DC),USA,kartor

Cape Cod som ligger i nordvästra Massachusetts, och andra orter i nordliga delstater, hade svårt att få sina visumansökningar igenom.

Ojämlikheterna mellan delstaterna under ansökningsprocessen ledde till att ett undantag infördes.

Återvändande säsongsarbetare kunde komma in utan att räknas mot begränsningarna.

Undantaget har redan länge gjort säsongen lättare att hantera . Det har också betytt att många företag på Cape Cod i åratal har haft samma säsongsanställda från till exempel Karibien, Europa, Sydafrika.

- Den enda avigsidan med undantaget var att det måste godkännas i kongressen varje september. Och problemet ligger i att kongressen inte godkände undantaget för återvändande arbetare nu i september.

Gott om kunder, ingen arbetskraft

I Cape Cods turismindustri bröt panik ut då det såg ut som om säsongen skulle börja med gott om kunder men utan arbetskraft.

Barry lyckades bättre än många andra med att få visum för sina säsongsanställda men det krävde vad han kallade en byråkratisk maraton, massvis med pappersarbete och pengar.

- Vi fick sju personer hit då vi behövde nio. Resten har vi fått lappa med familjekrafter. Vi hade verkligen tur. Jag har hört skräckhistorier om företag i Provincetown som inte fick en enda ansökan igenom, säger Barry.

Konkurshot

Barry är ett undantag i att han går med på att tala med medierna om sina problem.

De flesta företagarna är rädda för att om problemen de tampas med blir offentliga, kommer det att driva bort kunder som tror att de inte kommer att få den service de vill ha och skada affärerna ännu mer.

Provincetown, Cape Cod, USA
Provincetown Provincetown, Cape Cod, USA Bild: Yle/Viktor Heikel USA,städer,gågator,Provincetown,Cape Cod

För många restauranger, hotell och andra turismföretag har de uteblivna säsongsanställda redan betytt att man tidvis tvingats stänga dörrarna.

- Jag vet en restaurang i Provincetown som normalt öppnar första april. Men eftersom de inte fick in arbetarna i tid öppnade de först i mitten av maj. De gick alltså miste om fyra, fem veckors affärer, säger Barry som påpekar att det motsvarar över en sjättedel av årets inkomster för ägarna.

Barry berättar också om hotell som har tvingats stänga en del rum, eftersom de inte har haft anställda nog för att ta hand om ett hotell med full kapacitet.

Den minskade kapaciteten har i sin tur lett till att man tvingades avskeda också heltidsanställda ortsbor.

Provincetown, Cape Cod, USA
Provincetown Provincetown, Cape Cod, USA Bild: Yle/Viktor Heikel USA,städer,gågator,Provincetown,Cape Cod

Eftersom turismen är så central för ekonomin på Cape Cod får det svåra konsekvenser för hela regionen då näringsgrenen lider.

Det har lett till att jordbrukare, fiskare och andra företag har fått färre beställningar och samtidigt givit den offentliga ekonomin en törn.

- Det handlar om löner, försäljning, måltidsskatter och producenters förlorade intäkter som inte för in samma mängd skatter. Skadan ökar exponentiellt, säger Barry.

Temporär hjälp, men för sent

Efter att Cape Cod och andra regioner som lever på sommarturismen började sätta press på sina folkvalda gick kongressen med på att vidta åtgärder.

Barry menar ändå att det var för lite, för sent.

Kongressen gav ministern för inrikes säkerhet rätten att höja på begränsningarna tillfälligt för de drabbade orterna.

Sent i juli höjdes också gränsen med 15 000 visum till.

- Det är såklart fint att man lyssnar på våra problem, men eftersom det tar lång tid att ansöka tror jag inte att det här hjälper oss på Cape Cod mera i år, säger Barry.

Nästa säsong avgör öden

I stället siktar man nu på nästa säsong och försöker sätta tryck på beslutsfattarna.

Cape Cod-borna har tillsammans med andra drabbade orter försökt lobba för att undantaget för återvändande arbetare ska godkännas igen.

Barry säger att han har hopp, men inte vågar tro att det är säkert att det lyckas i det rådande politiska klimatet.

Under president Donald Trump finns fler planer på att skärpa reglerna för utländska arbetare, temporära eller permanenta.

Provincetown, Cape Cod, USA
Cape Cod Provincetown, Cape Cod, USA Bild: Mostphotos Provincetown,Cape Cod,Atlanten,kustområden,kuster,hav,sand,USA,stränder

På Cape Cod ser man ändå att frågan inte är lika enkel som den kan te sig i kampanjtal, då alla branscher kanske inte kan rekrytera på samma sätt och samma villkor.

Om Cape Cod-borna inte lyckas med att få undantaget återinfört tror han att nästa säsong kan avgöra många företags öden.

En säsong på minus kan en del företag som annars har varit mycket lönsamma kanske överleva.

Två kan bli för mycket för många av företagen, då de flesta precis som Barrys är små familjeföretag.

- Jag vill inte ens tänka på det, säger Barry.

- Realistiskt sett vet jag ändå att det kan betyda att vi kan vara tvungna att begränsa när vi håller öppet, eller hålla en dag i veckan stängt. Det vill jag inte göra, jag vill hålla dörrarna öppna så länge kunderna är här. Säsongen är kort och stängda dörrar betyder verklig skada för oss.