Hoppa till huvudinnehåll

Svensk expert: Man kan flyga till månen men inte mäta ett diskuskast exakt

Jonas Karlsson talar i mikrofon.
Jonas Karlsson tycker att friidrotten är konservativ. Jonas Karlsson talar i mikrofon. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Jonas Karlsson

Den svenska diskuskastaren Daniel Ståhl var ett par centimeter från VM-guldet. Jonas Karlsson anser att resultaten i friidrottens kastgrenar inte är tillräckligt tillförlitliga. Du har funktionärer som står tio meter från stället där diskusen landar, konstaterade den svenska experten efter finalen.

SVT:s tidigare expertkommentator Jonas Karlsson som numera jobbar för Discovery är upprörd över hur resultat i friidrottens kastgrenar mäts.

Bakgrunden till den färska kritiken är att svensken Daniel Ståhl (69,19) förlorade VM-guldet med ett par centimeters marginal. Andrius Gudzius från Litauen vann VM-guldet på resultatet 69,21.

– Diskusen landar. Du har funktionärer som står tio meter från stället där diskusen landar. De lunkar fram, de joggar fram och sätter ner sitt mätredskap. Då en diskus landar plant på gräset är det inte lätt att se var nedslagsmärket är, framför allt inte om det är tio meter bort, sade Karlsson i ett inlägg på Twitter.

Tyckte till i London 2012

Karlsson påpekar att han har varit av samma åsikt långt före Ståhls silver.

– Jag har tyckt till om det här många gånger tidigare. Jag var på det här i samband med OS i London 2012. Jag tycker att det är ovärdigt för idrotten.

Att fortfarande mäta på traditionellt sätt handlar enligt Karlsson snarast om inställning.

– Det är en konservativ idrott. Det finns mycket man kan göra, man kan flyga till månen och man kan titta i en stjärnkikare flera galaxer bort. Men 2017 kan man fortfarande inte mäta ett diskuskast eller en kulstöt som landar i ett gammalt nedslagsmärke exakt. Av den enkla anledningen att det inte går.

Daniel Ståhl, VM 2015.
Daniel Ståhl vann VM-silver. Daniel Ståhl, VM 2015. Bild: Lehtikuva Daniel Ståhl

Svensken understryker att friidrotten inte är helt konsekvent.

– Friidrotten gör väldiga anspråk på att vara exakt. Vi mäter sprinterlopp med hundradelar och tusendelar. Vi står med mätstickor och mäter exakt höjd i höjd- och stavhopp.

– Att man inte har valt ett annat underlag, typ grus, eller en hawk eye-teknik som i tennis, som gör att man kan mäta exakt.

Håller du med Jonas Karlsson?

Ja
86.3% (748 röster)
Nej
13.7% (119 röster)
Antal avgivna röster: 867

Läs också

Nyligen publicerat - Sport