Hoppa till huvudinnehåll

Expert om Johaugfallet: Svårt för Cas

Therese Johaug under förhören, januari 2017.
Therese Johaug. Therese Johaug under förhören, januari 2017. Bild: All Over Press Therese Johaug

Den avstängda skidstjärnan Therese Johaug väntar otåligt på domen från Cas. Åke Andrén-Sandberg, en av Sveriges främsta dopningsexperter, tror att även juristerna på idrottens skiljedomstol våndas.

– Jag kan inte förstå det som att de väntar på mer fakta. Det tyder på att man har svårt att se hur man ska förhålla sig, säger han.

Therese Johaug förhördes av idrottens skiljedomstol Cas den 6 juni. Cas generalsekreterare Matthieu Reeb sade då att avgörandet kunde komma fort om de tre domarna var överens.

Beskedet har dock dröjt. Det senaste budet är att domen kommer tidigast den 18 augusti.

Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets Dopningkommission, tror att domarna helt enkelt har svårt att bestämma sig.

– Det är ju två månader sedan förhören hölls och det är ju inget mer som framkommer. De har väl diskussioner om hur man ska göra.

– Om man släpper henne fri och säger "ah, det var väl inte så farligt" – vad ska man då göra med nästa idrottare som kommer med en så liten, liten dos av en anabol steroid? Då måste man släppa honom eller henne också. Det har en prejudicerande verkan, säger han.

En jättedos?

Andrén-Sandberg har svårt att se att Johaug kommer att frikännas helt.

– Det är ganska troligt att det har gått till på det sättet hon sagt men det finns ju inga bevis för det. Hur mycket kan man tror på henne? Man skulle mycket väl kunna tänka sig att hon i april det året, innan hon åkte fast i september, tog en jättedos av den här anabola steroiden och att det skulle vara precis den mängden som var kvar fem månader senare.

– Sedan är det så att i reglerna står det att man inte får ha det i sig och det hade hon, säger han.

Den 69-årige läkaren anser inte att det går att ta hänsyn till Norges relativt rena dopningshistoria.

– Man kan inte ha vissa regler för söta, snälla, rara, trevliga norskor och andra för nationers idrottare som man tycker är fula och dumma. Det ska inte vara någon skillnad.

– Man kan kanske säga att det ökar hennes trovärdighet men det måste vara så att nästa gång det inträffar precis samma sak så måste man kunna ge precis samma straff. Annars blir det orimligt.

OS på spel

Johaug testades i september förra året positivt för den anabola steroiden clostebol, som fanns i en sårsalva hon säger att hon behandlade sina solbrända läppar med.

Om den ursprungliga domen på 13 månader står fast kan Johaug börja tävla igen i god tid före OS i Pyeongchang i februari. Om Cas väljer att förlänga avstängningen är Johaugs OS i fara.

– Hon tränar för att kunna vara med i OS. Sedan får vi se vad som händer när Cas-domen kommer, har skidstjärnans manager Jørn Ernst sagt.

Internationella skidförbundet Fis överklagade den ursprungliga domen och yrkar på en längre avstängning. Johaug lämnade därefter in ett eget överklagande och hoppas bli helt frikänd.

Text: FNB-Linus Schröder/TT

Läs också

Nyligen publicerat - Sport