Hoppa till huvudinnehåll

Fullt kaos efter kulfinalen – tjeckisk stötare blåst på silver?

Tomas Stanek slutade fyra i VM-finalen i kula men frågan är om han egentligen borde firat ett silver.
Tomas Stanek slutade fyra i VM-finalen i kula men frågan är om han egentligen borde ha firat ett silver. Tomas Stanek slutade fyra i VM-finalen i kula men frågan är om han egentligen borde firat ett silver. Bild: imago/Colorsport/ All Over Press kulstötning

Tomas Staneks andra stöt i kula mättes till 21,41, vilket räckte en fjärde plats i VM-finalen. Det fanns bara ett stort problem. Tv-bilder visar att stöten i själva verket var kring 21,80.

Efterspelet till kulfinalen i London blev stökigt. Amerikanen Joe Kovacs var ilsken över en röd flagga för övertramp som snuvade honom på guldet, men efter att hans protest behandlats och avslagits hade USA-stjärnan lugnat ner sig.

Mer upprörda känslor var det i det tjeckiska lägret. Videoklipp som cirkulerar på sociala medier visar tydligt att vid Tomas Staneks längsta stöt i tävlingen landade kulan på ett ställe – medan mätstickan kördes ner på ett annat.

Den svenska tidningen Expressens team visade bilderna för Stanek som reagerade kraftigt.

– Den är ju runt 21,80. Det hade räckt till ett silver!

"Förbundet får ta tag i det"

Officiellt var stötens längd 21,41 vilket betydde att Stanek blev fyra efter medaljtrion med Tomas Walsh från Nya Zeeland, Joe Kovacs från USA och kroatiska trean Stipe Zunic.

– Det där är ju jättetydligt. Nu måste vi lämna in en protest direkt. Vi måste göra det snabbt också. Förbundet får ta tag i det så fort som möjligt, säger Stanek till Expressen efter att ha sett sin stöt upprepade gånger.

Debatten om sättet att mäta exakta resultat i friidrott kom i gång redan efter herrarnas final i diskus, då den svenska kolumnisten Jonas Karlsson reagerade efter att Daniel Ståhl förlorat guldet med två centimeters marginal.