Hoppa till huvudinnehåll

I sommar står Plura på egna ben på Allsång på Skansen

Plura Jonsson
Plura uppträder den 8 augusti på Allsång på Skansen. Plura Jonsson Bild: Yle/ Sofie Gammals Allsång på Skansen,Plura Jonsson

Plura, känd från bandet Eldkvarn men också för sin matlagning, uppträder på Allsång på Skansen i det sjunde programmet, den 8 augusti.

Plura uppträder på Allsång på Skansen för tredje gången. Tidigare somrar har han stått på scenen med sitt band Eldkvarn men i år står han ensam på Allsång-scenen.

- Jag ska stå på egna ben för första gången, i 65 års ålder, säger Plura och skrattar.

Plura är låtskrivare, sångare, gitarrist och författare. Han är inte endast känd för sin musik utan också för sin matlagning, och har bland annat gett ut boken Pluras kokbok.

Just nu ligger allt med matlagning på is och jag koncentrerar mig på musik.― Plura

- Men just nu ligger allt med matlagning på is och jag koncentrerar mig på musik. I höst ska jag göra en grej på Scalateatern som är varvat med musik och prat.

Ska du ut på turné i sommar?

- Nej det ska jag inte, för första gången på herrans många år. I stort sett ska jag vara ledig hela sommaren. Men jag sitter och skriver på det som vi ska göra i höst på Scalateatern. Och så kommer jag att vara på landet och odla grönsaker och ha det skönt.

Vilken är din favoritallsång?

- Det är kanske Lasse Berghagens låt En kväll i juni som Sanna sjunger innan. Men den får jag säkert inte sjunga. Man får välja fyra eller fem låtar och sedan har jag inte någonting att säga till om, de säger bara vilken man ska sjunga.

porten till Skansen
I sommar står Plura för första gången ensam på Allsång på Skansen-scenen. porten till Skansen Bild: Yle/Camilla Kivivuori yle fem

Plura berättar att det är ett Cornelis Vreeswijk tema i programmet och att han kommer att sjunga hans låt Somliga går med trasiga skor.

Är du lite Cornelis fan?

- Absolut, vem är inte det?

Till den finländska publiken hälsar Plura att man ska titta på Allsång på Skansen den 8 augusti då han är med, och så avslutar han med “kiitos”.

Plura intervjuades av Lilian Brunell.

Allsång på Skansen sänds i Yle TV 1 och på Arenan

Säsongens sjunde och nästsista program sänds undantagsvis på Yle Teema. Klockslaget är dock det samma, tisdag 8.8 kl. 21.00. Sändningen refereras på finska av Hanna Pakarinen. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.

Programmets övriga artister är Jack Vreeswijk, Janice, The Sounds samt Lisa Ekdahl & Adam Pålsson.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Doppa penseln och gå på Konstrunda i Ekenäs

  Larson Österberg deltar i Konstrundan i Ekenäs.

  Bildkonstnären Larson Österberg tycker att konst ska upplevas med magen och uppskattar konstruktiv kritik. Han öppnar sin ateljé i Ekenäs under veckoslutet 19-20.8

 • Beyoncé- och rapyoga är den nya trenden

  Katja-Maria Taavitsainen drar Beyoncé och rapyoga.

  Dagens människor har ofta bråttom och skulle behöva komma i kontakt med sina kroppar, säger artisten och danskoreografen Katja-Maria "Katti Meu" Taavitsainen. Hon har skapat en yogaform som kan vara lösningen på de här, nämligen Beyoncé- och rapyoga där populärkultur och österländsk andlighet kombineras.

 • Daniel Craig fortsätter som James Bond

  Blir också skådespelarens sista i rollen som 007.

  Efter månader av spekulationer och rykten bekräftar nu skådespelaren Daniel Craig att han återkommer en sista gång i rollen som den brittiska agenten 007.

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Tysk barnfilm ska locka turister till Karleby

  Filmen "Matti und Sami" ska ge staden synlighet.

  I Karleby pågår som bäst inspelningen av den tyska barnfilmen "Matti und Sami". Från stadens håll hoppas man att projektet och den synlighet det ger ska locka turister.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

 • Varken havet eller Gud går att tämja

  Rebecka Stråhlman är aktuell med skivan Ut mot ett hav.

  Man kan dra en hel del paralleller mellan Gud och havet, säger Rebecka Stråhlman som är aktuell med en ny skiva. På havet och med Gud känner hon sig fri och trygg.