Hoppa till huvudinnehåll

Italiensk skidort fick stänga igen på grund av värmebölja

Hettan under värmeböljan över delar av södra och östra Europa har tvingat ett italienskt skidcenter på cirka 3 000 meters höjd att stänga verksamheten på grund av snöbrist.

Värmeböljan Lucifer med temperaturer på över 40 grader och har resulterat i skogsbränder, vädervarningar och skördeskador.

Chefen för det italienska skidcentret Umberto Capitani säger att det har varit extremt varmt vid centret. På söndagen var det 12 grader varmt.

Capitani säger att det dessutom har varit mycket lite nederbörd under de tre senaste åren och det här tillsammans med värmeböljan har lett till snöbrist.

Stormar krävde dödsoffer

Lucifer plågade södra- och östra Europa speciellt förra veckan. I anslutning till värmeböljan förekom det också våldsamma stormar i Alperna.

I norra Italien omkom tre personer på söndag i olyckor i anslutning till stormen. Två män omkom under fallande träd och en person träffades av blixten i Dolomiterna, som är en del av de italienska Östalperna.

Balkan drabbades natten till måndag och i dag av en hård storm som förde med sig hagel, skyfall och hårda vindar. I Slovenien var tusentals hushåll utan ström på måndagen

Enligt meteorologer kommer Balkanhalvön att drabbas av en ny värmebölja senare i veckan.

Förlängd skidsäsong i USA

Till skillnad från de italienska alperna fick bergskedjor i västra USA extremt mycket snöfall i vintras.

Till exempel skidorten Squaw Valley i östra Kalifornien fick 18 meter snöfall under vintern, rapporterar tidningen Sacramento Bee.Skidorten meddelade i maj att den alpina skidåkningen fortsätter sju dagar i veckan i maj och under veckosluten i juni.

Centret höll öppet också under nationaldagen den 4 juli. Efter nationaldagen är skidcentret öppet under lördagar.

Källor: Reuters, Yle, Sacramento Bee

Artikeln uppdaterades 8.8.2017 klockan 13.39. Formuleringen "Skidorten meddelade i maj att den alpina skidåkningen fortsätter hela veckan och under veckosluten i juni." ändrades till "Skidorten meddelade i maj att den alpina skidåkningen fortsätter sju dagar i veckan i maj och under veckosluten i juni."