Hoppa till huvudinnehåll

Janne Strang: Stora förändringar kommer i grupp

Janne Strang är en av vegas sommarpratare 2017
Janne Strang sommarpratar om motgångar och framgångar. Janne Strang är en av vegas sommarpratare 2017 Bild: Heidi Grandell-Sonck / Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi Janne Strang,vegas sommarpratare 2017

Frilansjournalisten Janne Strangs sommarprat är en färggrann livsresa som börjar i ett soligt Göteborg hösten 1995 och slutar i Helsingforsvardagen 22 år senare.

- Jag och min studiekamrat har precis för sista gången stängt dörren bakom oss till hyreslägenheten vi blivit vräkta från. Mitt högra ben är gipsat från tårna upp till knät. Jag tänker på flickvännen som gjort slut helgen innan.

Trots att Strangs motgångar ofta kommit samtidigt, precis som Murphy vill ha det, har han alltid kommit stärkt ut på andra sidan.

Drömjobbet som bleknade

- Jag skulle vilja skriva, sa jag åt en kompis på Café Kafka i Svenska Teatern. Jag skulle vilja skriva en artikel. “Men skriv!” sa han.

Redan tidigt var det klart för Strang att det finaste man kunde bli i Svenskfinland var ledarskribent på Hufvudstadsbladet, och det skulle han också bli, men då hade redan tiderna förändrats och “Husis med dem”.

Hösten 2016 fick Strang besked om uppsägning.

- Att säga något annat än att det var en obehaglig chock vore att ljuga.

Strang bjuder på några funderingar kring mediebranschen och dess utmaningar i dag, men sommarpratet är också samhällskritiskt i vidare bemärkelse.

Vansinne i säkerhetsbranschen

- Tryggheten är en av västerlandets största fetischer i dag. Problemet är att tryggheten är en illusion som kan förstärkas ad absurdum, men aldrig monteras ned.

Strang efterlyser en diskussion om vad som är en rimlig, allmän trygghetsnivå, eftersom säkerhetsbranschen aldrig kommer att avveckla sig själv, utan tvärtom behöver en eskalering av rädsla för en stadig tillväxt.

Enligt Strang inträder mänskligheten kollektiv i sin frivilliga omyndighet och kväver sig själv i sin egen trygghet - här drar han en parallell till Kant och 1700-talets upplysningstid.

Janne Strang sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03.

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna på musiken i programmet.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega