Hoppa till huvudinnehåll

Negativt asylbesked hotar splittra familj i Pargas

Pojke står vid säng och leker.
Arkivbild. Pojke står vid säng och leker. Bild: Jeanette Björkqvist mottagningscentraler,asylsökande,flyktingbarn

Föräldrarna till två sju- och åttaåriga barn i Pargas har fått ett negativt asylbesked. Däremot har barnen beviljats uppehållstillstånd.

Migrationsverket Migri har tidigare gett ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på fyra år för familjens sjuåriga och åttaåriga barn i Pargas. Men förra fredagen fick föräldrarna själva ett negativt asylbesked.

Enligt Maria Kokkonen från gruppen Skärgården utan gränser är orsaken till att Migri har behandlat barnen och föräldrarna som två skilda fall det att barnen är syriska medborgare och föräldrarna är irakiska medborgare.

Således bedöms de enligt respektive lands säkerhetssituation. Migri anser att om barnen återvänder till Syrien så skulle de inte vara i säkerhet från våld. Däremot anses föräldrarna vara säkra från våld om de återvänder till Irak.

- Frågan är bara om Migris kallhjärtade och byråkratiska beslut som inte tar i beaktande hela familjen. Det här skapar bara osäkerhet och oro samt ekonomiska kostnader för familjen. En ny ansökan om uppehållstillstånd kostar 470 euro och då måste de alltså göra två stycken så de blir ju cirka 1000 euro. Och då det är alltså frågan om en flyktingfamilj så inte har de råd med dessa summor plötsligt.

- Om man bara har tittat på lagpunkter och byråkrati så går det säkert så här men det är ju helt absurt att man inte beaktar situationen i sin helhet.

Kvinna som står framför en dator.
Mari Kokkonen. Kvinna som står framför en dator. Bild: Yle/Tobias Bergman Mari Kokkonen

Kommer att överklaga beslutet

Kokkonen var på måndagen med familjen och träffade en jurist som ska göra en överklagan till förvaltningsdomstolen angående beslutet.

Föräldrarna kommer också att lämna två nya ansökningar till Migri om uppehållstillstånd på basis av familjeband.

- De båda behandlingstiderna är långa, flera månader. Om det endast går via förvaltningsdomstolen kan det ta ännu längre tid. Där finns fortfarande ärenden som är ett år gamla. Det blir en lång tids osäkerhet och stress både för barnen och föräldrarna. Det här är helt onödigt och orimligt.

Otryggt att återvända

Mamman i familjen har bott i Irak senast 2003. Barnens biologiska pappa är från Syrien men mördades. Familjens nuvarande pappa är irakisk medborgare. Till Syrien kan familjen inte återvända på grund av händelser kopplade till den biologiska faderns död.

Familjen har hotats direkt och deras hus har bland annat bränts ner. Återvänder de till Irak skulle barnen enligt mamman troligtvis dödas, eftersom de inte är muslimer, berättar Kokkonen.

Mathias Johnson som är med i gruppen Skärgården utan gränser fick veta om beslutet under helgen. Han tycker det är absurt.

- Familjen hade ansökt om att få behandlas i asylbehandlingen som en enhet men nu har de fått skilda besked och dessutom vid olika tidpunkter.

Enligt Johnson har mamman i familjen dessutom en syster och en bror, som har bott tillsammans som en familj. Systern och brodern har också fått skilda, oberoende besked.

- Brodern fick ett positivt beslut för ett år sedan och systern har fått ett negativt beslut. Så de här besluten kommer ju att splittra familjen ifall de träder i kraft.

Kokkonen var med föräldrarna när de tog emot beslutet på fredagen.

- Föräldrarna är väldigt förvirrade och ångestfyllda. Inte går det här att förstå med vett. Det här är ju absurt, Kafkalikt. Ett sådant byråkratiskt sätt att närma sig sådana här frågor, säger Kokkonen.