Hoppa till huvudinnehåll

På den här krogen är datorn inte välkommen

juhani muukkonen bredvid skylt som säger att kallion sävel är en datorfri krog
Juhani Muukkonen som är kökets skifteschef på Kallion Sävel tycker att folk gärna får stanna upp och njuta av sin lunch istället för att leva i en mediabubbla. juhani muukkonen bredvid skylt som säger att kallion sävel är en datorfri krog Bild: Yle/Helena von Alfthan kallion sävel

I takt med att det blivit allt mer populärt att parkera en bärbar dator vid cappuccinon, har krogarna i Helsingfors börjat säga nej. Förbudsskyltar som begränsar datoranvändning har blivit vardag.

På Kallion Sävel finns en förbudsskylt på bardisken. Kunderna uppmanas att inte använda sin dator.

- Särskilt vid lunchtid stör det de andra kunderna och tar plats som behövs för matgäster. Visst får man njuta och trivas på vår restaurang. Men att under den hektiska lunchtiden bli och sitta här länge är lite dåligt, säger kocken Juhani Muukkonen.

en skylt på kallion sävel säger på finska "vi är en datorfri krog, platserna är reserverade för dem som äter och njuter"
"Vi är en datorfri restaurang, platserna är reserverade för matgäster och livsnjutare." en skylt på kallion sävel säger på finska "vi är en datorfri krog, platserna är reserverade för dem som äter och njuter" Bild: Yle/Helena von Alfthan datorfri krog

En sommareftermiddag är det inte fullt vid borden. Men Muukkonen berättar att stället under vintern kan ha uppemot 200 lunchgäster på en dag. Då finns det inte plats för distansarbetare.

- Vi har kategoriserat oss som en restaurang där man koncentrerar sig på mat och umgänge. Här i Berghäll finns många kaféer som passar bättre för dem som jobbar med datorn, säger Muukkonen som är kökets skifteschef på Kallion Sävel.

Dansare och koreograf Maria Nurmela sitter vid en laptop på IPI Kulmakuppila
Maria Nurmela märkte inte att bordet var reserverat för lunchgäster. Dansare och koreograf Maria Nurmela sitter vid en laptop på IPI Kulmakuppila Bild: Yle/Helena von Alfthan maria nurmela

Tre kvarter längre bort ligger IPI Kulmakuppila. Dansaren och koreografen Maria Nurmela har tagit med sig datorn för att jobba på en ansökan till ett konstnärsresidens.

Precis bredvid hennes dator finns en papperspyramid där det står "Kära kunder! Låt oss äta under lunchtid. Inga datorer kl. 11-14, om vi får be".

- Jag märkte den inte när jag kom hit. Kanske jag måste stänga min dator och läsa från min telefon, säger Nurmela.

Maria Nurmela jobbar inte så ofta på kaféer. Men har hon mycket jobb att sköta hemifrån tycker hon det är skönt att kunna ta datorn med sig och sitta ute bland folk.

- Här bredvid mig det finns två andra som använder dator, därför jag känner mig inte så dålig över att jag har den öppen, säger Nurmela.

porträttbild på restaurangchef Jani Himonas
Lunchen är arbetsdryg och dyr att göra, enligt restaurangchefen Jani Himonas. porträttbild på restaurangchef Jani Himonas Bild: Yle/Helena von Alfthan ipi kulmakuppila

Restaurangchef Jani Himonas suckar tungt när han får frågan om varför de reserverat vissa platser för matgäster.

- Lunchen är arbetsdryg och dyr att göra, den binder mycket personal. Det är helt enkelt inte möjligt att folk använder det här som gratis kontor.

På IPI Kulmakuppila jobbar personer med funktionsnedsättning. Att servera lunch kräver mycket resurser. Kaféet måste av ekonomiska skäl se till att lunchgästerna ryms in.

I ett år har man försökt med artiga lappar på de platser som är reserverade för lunchgäster. På kaféets andra våning får gästerna använda dator också vid lunchtid, det är bara en del av borden på nedre våningen som reserverats för matgäster.

- Vi försöker säga till artigt. Men det kommer en punkt när man inte mera orkar säga till dem som inte ids, eller inte märker att platsen är reserverad för lunchgäster. Men oftast brukar folk ge plats åt matgästerna när här börjar bli fullt och förflytta sig till övervåningen, säger Jani Himonas.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen