Hoppa till huvudinnehåll

Päivi Räsänen överväger ställa upp som presidentkandidat om hon blir ombedd

Päivi Räsänen är numera riksdagsledamot.
Päivi Räsänen överväger ställa upp som presidentkandidat om hon tillfrågas. Päivi Räsänen är numera riksdagsledamot. Bild: Yle/Parad Media efter nio

Framställningen av de nya finska presidentkandidaterna är i full rullning. De flesta partierna har redan anmält sina kandidater.

Det är möjligt att Kristdemokraternas före detta ordförande Päivi Räsänen kliver in i ringen.

Enligt KD-Lehti överväger Räsänen saken om partiledningen ber henne ställa upp.

Räsänen uppger ändå att hon inte vill tävla om kandidatposten inom partiet.

- Kandidaten för ett litet parti måste ha ett starkt stöd så att partiet kan gynnas. Om partiledningen föreslår en kandidat lönar det sig nog att överväga saken, kommenterar Räsänen.

Presidentvalets första omgång sparkar igång i januari. Den nyaste kandidaten är Sannfinländarnas Laura Huhtasaari. De gröna representeras av Pekka Haavisto, Centern av Matti Vanhanen, SFP av Nils Torvalds och Vänsterförbundet av Merja Kyllönen.

Socialdemokraternas kandidat har ännu inte valts.

Den sittande presidenten Sauli Niinistö ställer upp för omval genom en valmansförening. Också Paavo Väyrynen samlar som bäst in underskrifter för att bilda en valmansförening.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes