Hoppa till huvudinnehåll

Pargas kan tvingas backa med markköpen på Ernholm i Nagu – ”Motvinden är stark”

Turistkarta vid Kyrkbacken i Nagu
Turistkarta vid Kyrkbacken i Nagu Bild: Yle/Adrian Perera turismkarta

Det verkar inte bli något av Pargas stads storsatsning på Ernholm i Nagu. Stadsstyrelsen ska i dag, måndag, behandla huruvida staden ska utnyttja sin förköpsrätt för ett mindre markområde, men lutar mot att inte gå vidare med uppköpet.

Det klarnade tidigare i sommar att Pargas stad hade planerat att använda den omtalade "hemliga miljonen" för att utveckla Ernholm i Nagu. Projektet har ändå stött på hårt motstånd, då markägarna till ett cirka 22 hektar stort område vägrat sälja sin tomt.

Inom området finns också en mindre, 0,7 hektar stor tomt som Pargas stad enligt förslag kunde köpa upp. Staden kan nämligen utnyttja sin förköpsrätt för tomten, och med en annalkande deadline för manövern har stadsstyrelsen satt in ett extra möte på måndag för att fatta ett beslut i ärendet.

- Området är inte stort i sig och det är i grund och botten en markaffär bland många andra. Såtillvida är det inte ett speciellt ärende i sig. Men då det är ett område som man köpt upp för att man är intresserad av att bosätta sig där, så är det klart att det väcker känslor. Det är en svår fråga. Det kommer man inte ifrån, säger stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg (SFP).

- Nu när det dessutom hänger ihop med den stora planen så gör det inte saken lättare på något sätt. Utan den stora planen så skulle det här ju inte vara aktuellt från första början. Staden är inte intresserad av enbart det lilla området. Nu har det bara råkat befinna sig inom det större området, som man också gärna skulle köpa, fortsätter han.

"Utan det större området kan vi inte gå vidare"

Att släkten som äger den stora tomten redan har satt ner foten påverkar också, medger han.

- Det är klart att det påverkar. Utan det större området gör staden inte något med det lilla området. På stadsstyrelsemötet kommer vi också att diskutera den större helheten mer informellt. Men i och med att släkten som äger det större området inte är villiga att sälja så blir det ju problematiskt. Vilket är synd, konstaterar Holmberg.

Tolkar jag dig rätt då om jag påstår att ni i stadsstyrelsen lutar mot att inte gå vidare med markköpet för den mindre tomten?

- Så här inför mötet så vill jag inte säga något annat än att motvinden är stark. Desto mer vill jag inte säga.

styrelsens ordförande Mikael holmberg
Mikael Holmberg (arkivbild). styrelsens ordförande Mikael holmberg Bild: Yle/Johanna Ventus styrelsens ordförande mikael holmber

Den starka motvinden blåser också gällande den stora tomten. Enligt Holmberg ser det nu sannolikt ut att projektet slopas helt och hållet.

- Det framgick klart och tydligt i ett brev som staden fått att markägarna av det större området inte är intresserade av att sälja. Där finns inga tolkningsmöjligheter. Det är mycket svårt att gå vidare härifrån. Så som det ser ut nu så kommer det inte att hända något, säger han.

"Man kan inte anklaga någon"

Holmberg är personligen besviken. Han hade hoppats på att staden skulle få gå vidare med utvecklingen av området, men han döljer inte heller att han förstår hur markägarna resonerar.

- För att få något måste man också ge ifrån sig något och, tja, ägaren säljer och köparen köper, om det bara är möjligt. Nog förstår jag också släktens tankar. Det är ett område som de har haft i sin ägo länge och känns kärt, så visst förstår jag dem som markägare själv. Man kan inte anklaga någon, konstaterar han.

Finns det då andra områden i Nagu som staden tittar på istället?

- Nej, det finns det inte områden som ligger så pass lägligt. Det går långt i framtiden före det händer något i Nagu efter det här. Det tror jag nog. Det finns ju de också som anser att man inte ska satsa på projekt ute i skärgården utan istället fokusera på centrala Pargas. De ser ju en gyllene chans nu att kritisera det här projektet, avslutar Holmberg.

Pargas stadsstyrelse möts på måndag.

Artikeln korrigerades 7.8. kl. 15:06
Områdestorlekarna korrigerade till cirka 22 hektar och 0,7 hektar.

Läs mera:

Takstolarna anländer

Kommuners förköpsrätt - så här fungerar det

Kommunens rätt till förköp gäller fastighetsaffärer på kommunens område. Rätten till förköp gäller ändå inte alla slags tomter.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland