Hoppa till huvudinnehåll

Polisens interna meddelanden om Putin-besöket läckte till utomstående

Vladimir Putin stiger ur sin helikopter i Nyslott.
Vladimir Putin stiger ur sin helikopter i Nyslott. Vladimir Putin stiger ur sin helikopter i Nyslott. Bild: Lehtikuva Vladimir Putin,politik,Nyslott,Putin,Finland,helikoptrar,helikopter

Säkerhetspådraget under president Vladimir Putins besök i juli var rekordstort men en rejäl säkerhetsmiss verkar ändå ha förekommit. Interna meddelanden poliser emellan hamnade i en utomstående människas e-post-inkorg, rapporterar Iltalehti.

Den 27 juli, dagen för den ryska presidentens senaste besök i Finland, fick Uleåborgsbon Minna Timonen e-post från polisen. Meddelandet innehöll text från en diskussionskedja inom polisen där man diskuterade Putins ankomst och säkerhetsåtgärder kring besöket.

Timonen kunde bland annat läsa hemlighållen information som den exakta tidpunkten då helikoptrarna skulle landa.

Först trodde Timonen att det rörde sig om ett skämt eller skräppost, men hon kom på andra tankar i och med att avsändaradressen var en officiell polisadress och lite googlande bekräftade att namnen som förekom i texten var riktiga poliser.

Timonen skickade ett svar på mejlet där hon förklarade vad som var på gång och frågade varför hon fått meddelandet – men fick aldrig något svar.

Taisto Huokko som är chef vid Polisinrättningen i Östra Finland, hade inte hört om säkerhetsmissen innan Iltalehti ringde upp honom. Han lovade att polisen genast på måndag tar itu med att utreda vad som har hänt.

Orsaken: ett felslag

Orsaken till den märkliga händelsen var ett olyckligt felslag, säger överkonstapel Arto Tynkkynen som var involverad i diskussionskedjan.

Tanken var att skicka en kopia av polisens interna diskussionskedja till polisens kommunikationschef Minna Immonen.

- Polisen använder e-postprogrammet Outlook som kommer ihåg adresser som man tidigare skickat meddelanden till. I all hast så skickades det här meddelandet då till fel person, säger Tynkkynen till Helsingin sanomat.

Enligt Tynkkynen skickades det här e-postmeddelandet en god stund efter att Putins helikopter redan hade landat. Misstaget orsakade alltså ingen fara för säkerheten, säger han.

Polisen skriver också på Twitter att presidenternas säkerhet inte var hotad under besöket i Nyslott.
Hoppa över Twitterpostning

Polisen i Östra Finland kommer att göra en utredning gällande händelsen.

Artikeln uppdaterades kl. 09.46 med information om vad som orsakade misstaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes