Hoppa till huvudinnehåll

Så här använder Svenska Yles läsare mobilen i trafiken

Illustration av en person som kör bil och surfar på mobilen samtidigt.
Illustration av en person som kör bil och surfar på mobilen samtidigt. Bild: Sebastian Dahlström sociala medier,bilkörning

Vi frågade tidigare ifall ni använder mobilen då ni kör, trots att det är olagligt. Det visade sig vara en fråga som engagerade er, och vi tackar alla som svarade på vår enkät!

Några av er hade råkat ut för olyckor på grund av att de petade på mobilen då de körde. En läsare svarar såhär:

-Jag har kört på en annan eftersom jag läste meddelanden på telefonen. Hemskt, men jag kan inte sluta använda den.

En annan av er hade också hamnat i diket, men slutet gott allting gott.

-Jag skulle backa bilen på en gårdsväg för att svänga om just då telefonen ringde. Jag svarade medan jag backade, och det hela slutade att jag backade ner i diket. Som tur kom en vänlig själ förbi och drog mig ur diket.

Handsfree genom bilradion populärt för att svara i telefon

Flera kopplar sin telefon till bilradion, men praxisen om att endast svara eller att både ringa och svara varierar.

-Jag svarar i telefonen ifall det ringer. Som handsfree fungerar bilradion. Däremot ringer jag inte upp folk för då är man tvungen att pilla på telefonen eller radion, säger en av Svenska Yles läsare.

En vit bil står i en korsning. I förgrunden syns ett trafikmärke där det står farlig korsning.
En vit bil står i en korsning. I förgrunden syns ett trafikmärke där det står farlig korsning. Bild: Yle/Malin Valtonen korsningar (plats),trafik,tenalavägen,Ekenäs,Stamväg 52,Riksväg 25,Raseborg

En annan läsare som också använder radion som handsfree tycker att nyare bilar skulle lösa problemen med handsfree.

-Jag ringer och svarar i telefon då jag kör, men jag har en bil där telefonen finns i en display på instrumentbrädet. Om det ringer trycker jag på en knapp på ratten och svarar ut i luften. Den jag talar med hörs i hela bilkupén. Ringer jag själv, trycker jag in numret på bilens display och pratar ut i luften med båda händerna på ratten och båda ögonen på vägen. Om staten skulle förstå att sänka bilskatten så att bilparken i Finland skulle förnyas, kunde många fler ha säkrare telefonkommunikation medan de kör.

Såklart finns det också människor som använder en traditionell handsfree.

-Jag har inga problem. Nokias Hands-Free gör att jag inte behöver ta i telefonen.
Vid behov stannar jag och parkerar bilen om jag måste använda telefonen.

Rödljus betyder somepaus, eller?

Rödljus handlar ju om att stå stilla och vänta, så kanske man kan passa på och pilla på telefonen då? Eller åtminstone det har en person som bor vid en korsning observerat.

Bilar i rödljus
Bilar i rödljus Bild: Fred Wilén rödljus

-Jag bor i ett höghus bredvid en ganska stor korsning med trafikljus. Flera gånger per dag hör man när bilarna tutar åt varandra för att de ska åka iväg när det är grönt ljus. När man tittar uppifrån kan man se att de flesta i bilarna kollar telefonen vid rött ljus.

En person medger också att hen passar på att pilla på telefonen i rödljus.

- Då jag står i rödljus kan jag läsa och svara på whatsapp-meddelanden. I annat fall ligger mobilen nog orörd.

Hur ska man byta låt utan att pilla på telefonen?

I och med att många streamar musik så kan det bli aktuellt att byta låt. Och det gör man såklart med telefonen påpekar några läsare.

-Visst har man läst ett sms eller besvarat ett telefonsamtal någon gång sådär, men att säga att det är något jag brukar göra är nog att ta i. Däremot lyssnar jag på musik via telefonen och petar gärna på den för att byta låt.

Spotify på telefon.
Streaming ersätter radio också i bilen. Spotify på telefon. Bild: imago/Levine-Roberts/ All Over Press Spotify,smarttelefoner,musikstreeming

En yrkeschaufför har också märkt att kolleger filmar videor och kollar på Facebook medan de kör med tunga släp.

-Möter ofta tung trafik med förare som har blicken ner mot ratten och läser eller skriver då de kör. Jag är själv yrkeschaufför. Ser hur mina kolleger filmar och facebookar när de susar fram över vägbanorna i 90 km/h. En del av dem har 60 ton tunga släp.

Såklart medger flera att de messar eller kollar på telefonen vid vanlig körning också.

-Jag ringer nog ett och annat samtal bakom ratten. Händer nog också att jag kollar sms och även skriver svar...

-Jag brukar läsa e-post på telefonen när jag kör, men hejdar mig alltid och inser hur idiotiskt det är. Inga olyckor ännu, tänker inte fortsätta heller. Man ska väl sluta på toppen.

Får man kolla på klockan i trafiken?

En av er som har pendlat en hel del och varit principfast med att inte kolla på telefonen har ändå blivit ängslig ifall hen missar något viktigt arbetsärende.

-Det blev direkt lättare då jag köpte en smartklocka. Varje gång jag fick ett mess burrade det lite snällt på handleden och jag sneglade över och såg direkt vad det handlade om. Då behövde tankarna inte längre gå vilda. Jag svarade inte på messen i bilen så klart men åtminstone hade jag tid att tänka ut hur vi löser situationen. Så vitt jag vet är det helt lagligt att snegla på sin klocka under körning så det löste i alla fall mina problem.

En smartklocka med en karta på displayn.
Får man kolla på smartklockan i trafiken? En smartklocka med en karta på displayn. Bild: lev dolgachov armbandsur,smartklockor

Största delen är ändå laglydiga

Många kommenterade att de inte använder telefonen och att det är farligt och olagligt att använda den medan man kör. Ordning och reda ska det vara i trafiken! Så här tänker några av er som är laglydiga:

- Jag använder aldrig telefonen. Undviker även att få skjuts av sådana idioter. Ifall en facebookhändelse är viktigare än mitt liv så promenerar jag hellre!

-Varken läser, skriver, surfar eller talar i telefon när jag kör!!

-Ärligt sagt: jag varken pillrar eller talar i telefon då jag kör bil. Jag svarar inte ens om någon ringer. Då frugan är med och min telefon ringer ber jag henne svara och hon meddelar att jag tar kontakt vid ett bättre tillfälle. Jag skulle aldrig använda telefonen i någon form under körning. Anser att det är för riskabelt och totalt idiotiskt.

Så här berättar ni i all korthet om hur ni använder, eller låter bli att använda telefonen då ni kör. Kom ihåg att det är olagligt att använda telefonen i trafiken, så håll ögonen på vägen för det gemensamma bästa!

En del av svaren har kortats ner och redigerats, utan att ändra på innebörden i svaren.

Läs mera:

Finländare fördömer rattsurfning – några sekunder av ouppmärksamhet kan leda till allvarliga olyckor

Skolorna börjar så småningom fyllas med nya och gamla elever och Trafikskyddet påminner om att bilförare ska låta bli att använda telefonen då de kör. Rattsurfning fördöms av många finländare, men lockelserna är svåra att motstå, enligt Trafikskyddet.