Hoppa till huvudinnehåll

Sexistiskt PM inom Google väcker debatt

Googlen logo
Googlen logo Bild: EPA/Daniel Meme Google Inc.,Söktjänst

Googles ledning har under helgen tagit avstånd från ett dokument som cirkulerat inom företaget de senaste dagarna. I dokumentet skriver en anställd att biologiska skillnader mellan kvinnor och män förklarar varför färre kvinnor uppnår chefspositioner.

Den anonyma manliga ingenjören skriver i ett 3 000 ord långt dokument att Googles vänstervridenhet har skapat en ”politiskt korrekt monokultur” inom företaget.

Skribenten menar också att kvinnor är underrepresenterade i teknikbranschen och på chefsposter dels på grund av biologiska skillnader. Enligt mannen är kvinnor exempelvis mer intresserade av människor och män mer intresserade av saker.

- Vi måst sluta anta att skillnader i könsrepresentation beror på sexism, skriver mannen i dokumentet som amerikanska medier kallar för sexistiskt.

Webbplatsen Gizmodo har publicerat dokumentet i sin helhet.

Google tar avstånd

I ett eget PM till alla Googleanställda tar Danielle Brown, ansvarig för mångfald inom företaget, avstånd från den anonyma mannens PM.

Brown skriver att mannens PM främjar många felaktiga antaganden om kön. Enligt henne ska alla anställda känna att de kan uttrycka sina politiska åsikter men att det måste ske inom ramarna för företagets riktlinjer samt anti-diskrimineringslagar.

Enligt BBC säger mannen att många inom företaget personligen hört av sig och tackat honom för texten.

Lönerna under lupp

Google har ändå beskyllts för att själv ha gjort sig skyldigt till diskriminering av kvinnlig personal.

Det amerikanska arbetsministeriet har sagt sig ha bevis på att Google systematiskt betalar lägre löner åt kvinnor. Enligt ministeriet är diskrimineringen av kvinnor "extrem".

Också många andra företag i teknikmeckat Silicon Valley har under den senaste tiden anklagats för sexism. I juni avgick en medlem i Ubers styrelse efter att ha fällt en sexistisk kommentar. Före detta kvinnliga anställda på Uber har också vittnat om trakasserier inom bolaget.

David Bonderman var tvungen att avgå från Ubers styrelse efter att han fällt en sexistisk kommentar.
Enligt David Bonderman betyder fler kvinnor i en företagsstyrelse mer prat. Bonderman tvingades avgå från Ubers styrelse i juni. David Bonderman var tvungen att avgå från Ubers styrelse efter att han fällt en sexistisk kommentar. Bild: ANDRE KOSTERS David Bonderman

Källor: Reuters, AFP, The Guardian, BBC, Gizmodo

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes