Hoppa till huvudinnehåll

Stöldgods ur skogsmaskiner hamnar österut

Skördare i skogarna i Purmo
Skördare i skogarna i Purmo. Skördare i skogarna i Purmo Pedersöre,skogsmaskiner,stölder

I Sverige har maskinentreprenörer under ganska många år drabbats av stölder av styrutrustning och datorer från dyra skogsmaskiner. Nu ser det som om det här fenomenet också börjar dyka upp i Österbotten.

Sju anmälningar om inbrott och stölder i skogsmaskiner anmäldes till polisen i slutet av juli månad. Bland annat i Jakobstad-Kronoby området.

Polisen misstänker att organiserad brottslighet, styrd från Lettland, ligger bakom stölderna.

Sten Kallträsk har två skogsmaskiner, en skördare och en skotare, i skogarna i Purmo och han drabbades av stölderna.

Skördaren är ny, bara några månader gammal och liksom skotaren tömdes hytterna på all styrutrustning och datorer. Värdet på det stulna beräknar Sten Kallträsk till 40 000 euro för egen del, samma summa uppskattar en annan drabbad maskinentreprenör i Jakobstad, gäller för hans del. Totalt beräknas värdet på stöldgoset uppgå till 100 000 euro.

Skogsmaskinentreprenör Sten Kallträsk
Sten Kallträsk. Skogsmaskinentreprenör Sten Kallträsk Pedersöre,maskinentreprenörer,skogsavverkning

Obehaglig överraskning

Det var på morgonen, fredagen den 28 juli när Sten Kallträsk låste upp den vänstra dörren till skördaren på avverkningsstället i Purmo som han fick en obehaglig överraskning.

- Instruktionsböcker och mappar låg utspridda på golvet. Spakarna och displayen var borta ur maskinen. På högra sidan var dörren uppdyrkad, vid den andra maskinen var det samma sak, säger Sten Kallträsk.

UPM kräver skyltar vid vägen där avverkning utförs

Sten Kallträsk är inte riktigt glad över de skyltar som UPM av säkerhetsskäl kräver att skall vid avverkningsställen. De blir samtidigt som en sorts reklamskylt att dyra skogsmaskiner finns i skogen även om de kanske inte syns från vägen.

- UPM:s säkerhetspolitik är kanske lite överdriven, vi måste ha en skylt vid vägen som visar att maskiner finns i skogen.

Den här skylten skrämde inte bort tjuvarna
Den här skylten skrämde inte bort tjuvarna Pedersöre,skyltar,skogsarbete

Ny stöldform i Österbotten

I Sverige har skogs- och andra entreprenadmaskiner länsats på värdefull utrustning under många år men i Finland är fenomenet inte lika utbrett.

Och i Österbotten har det inte förekommit tidigare att något annat än någon stereo eller arbetslampa stulits från maskinerna.

- Det handlar nog om organiserad brottslighet och antagligen leder spåren till Lettland även om vi inte har några klara, heta tips, säger utredaren Henrik Back vid polisen i Jakobstad.

- Möjligen finns det också kopplingar till de båtmotorstölder vi sett tidigare.

Svårt att skydda maskinerna

Skogs- och andra maskinägare är på finlandssvenskt håll organiserade i Finlands svenska maskinföretagare r.f som i sin tur hör till Koneyrittäjien Liitto.

Organisationen försöker uppmärksamma problemet med stölder men det är inte lätt att göra något åt saken.

- Som förening kan vi inte göra så mycket åt saken, vi följer med och försöker informera medlemmarna om läget, säger ordförande Mathias Backlund i Nykarleby.

- Man kan försöka med bättre övervakning, bättre lås på maskinerna men de står ju i skogen så tjuvarna kan arbeta ganska fritt.

- Nån typ av videoövervakning kunde kanske vara en lösning.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten