Hoppa till huvudinnehåll

Andelen narkotikapåverkade rattfulla ökar stadigt

En bil kör i en stad när det är mörkt. Konturerna på bilden är suddiga.
Arkivbild. En bil kör i en stad när det är mörkt. Konturerna på bilden är suddiga. Bild: YLE/Rolf Granqvist trafikbrott

Antalet narkotikapåverkade i trafiken har ökat kraftigt på bara ett år i de österbottniska landskapen. Att fler unga använder droger och att fallen har blivit lättare att upptäcka kan bidra till utvecklingen.

Mellan januari och juni år 2016 blev 98 bilister fast för att ha kört under påverkan av narkotika. I år var antalet 161 under samma period.

- De vanligaste drogerna är cannabis och amfetamin, säger äldre konstapel Barbro Häggqvist på Österbottens polisinrättning.

Den största delen av de narkotikapåverkade bilisterna är unga.

Färre rattfulla

Enligt polisens statistik så sjunker antalet rattfulla på det stora hela på de österbottniska vägarna. År 2008 blev drygt 1600 bilister fast för rattfylla medan antalet förra året var strax under 1000.

Om man inte skiljer åt narkotika och alkohol så har antalet påverkade bilister som stoppats av polisen sjunkit från 1700 personer år 2008 till dryga 1300 personer förra året.

Andelen narkotikapåverkade ökar

Om man ser procentuellt på de rusmedelspåverkade bilisterna så ökar andelen av narkotikafall. År 2008 stod narkotikan för dryga ungefär sex procent av rattfyllefallen. Förra året var andelen runt 27 procent.

På Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik ser man inte utvecklingen som någon överraskning.

- Jag tror att det finns en ökning i antalet människor som använder narkotika. Det tål också att sägas att teknologin har blivit bättre. Polisen på fältet kan lättare sålla ut de som man misstänker att använder narkotika, säger Joonas Turtonen, verksamhetsledare.

Även om det är en positiv sak att antalet rattfulla sjunker så påpekar Turtonen att de siffrorna går hand i hand med polisens resurser.

- Det står alltid i relation till antalet blåstest. Vi vet att det finns ett mörkertal som är stort, säger Turtonen.

Information och attityder

Att motarbeta rattfylla är en seg kamp och de är de traditionella metoderna som fungerar - information och att försöka påverka attityder.

- Jag vågar påstå att attityden till att köra rattfull blir skarpare. Det finns en rörelse i en större utsträckning som anser att man inte ska köra när man druckit alkohol, säger Turtonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten