Hoppa till huvudinnehåll

Birgitta Palmqvist lämnar Kulturhuset Grand

Birgitta Palmqvist
Birgitta Palmqvist (arkivbild) Birgitta Palmqvist Bild: Yle/Fredrika Sundén Kulturhuset Grand,verksamhetsledare,birgitta palmqvist

Kulturhuset Grand i Borgå söker en ny verksamhetsledare, medan Birgitta Palmqvist söker sig vidare mot nya utmaningar.

- När en verksamhetsledare rekryterades till Grand för två och ett halvt år sedan hade man svårt att hitta någon. Jag blev tillfrågad att ställa upp och då kom vi överens om att jag jobbar två år med ett optionsår. Nu har de tre åren gått, konstaterar Birgitta Palmqvist, verksamhetsledare vid Kulturhuset Grand.

Hon säger att hon velat fram och tillbaka, eftersom styrelsen gärna hade sett att hon skulle fortsätta. Men Palmqvist anser att hon har gjort det som hon hade tänkt göra.

- Jag har gått igenom ekonomin, hittat nya kunder och fått en högre användningsgrad för huset. Grand har blivit mer känt och allt har lyckats ganska bra. Det känns bra att sticka när huset är i ganska bra skick.

grand
grand Bild: Yle/Robin Halttunen borgå

"Jobbet är intressant och omväxlande"

Den nya verksamhetsledaren ska ansvara för att utveckla och marknadsföra kulturhuset samt ha ett ekonomiskt ansvar för Kulturföreningen Grands verksamhet.

Tjänsten är en heltidstjänst och besätts den 1 februari 2018.

Palmqvist beskriver jobbet som verksamhetsledare som jätteintressant och omväxlande. Nu söker Grand en ny verksamhetsledare, som ska vara bra på nätverk och ha bra kontakter.

- Så ska man ju kunna det här med business, för att få det att gå ihop. Kulturbranschen är inte lätt. Jag var ganska businessinriktad, så kanske följande person kunde vara någon som är bra på projekt och att söka projektpengar.

målning av Emil
Vid Grand brukar till exempel konstskolans utställningar ordnas. målning av Emil Bild: Yle/Robin Halttunen konstskola

Grand har redan sin specifika roll i Borgå.

- Det är ett kulturhus som riktar sig till alla. Vi har jobbat mycket med barnkultur, vilket utmärker oss. Vår sal är i jättefint skick både akustiskt och tekniskt sett.

"Jag låter dörrarna stå öppna"

Palmqvist anser att Grand och Konstfabriken kompletterar varandra bra. Grand är inte endast en plats för konserter och evenemang, utan också ett ställe där familjer och privatpersoner kan ordna tillställningar.

Hur framtiden ser ut för Birgitta Palmqvist är ännu öppen. Hon kan tänka sig att jobba med sakkunniguppgifter inom kultur och turism, men också annat.

- Jag har jobbat med guidning hela mitt liv så det skulle vara roligt att hinna med det. Jag har också ett företag med vissa uppdrag, men jag låter dörrarna stå öppna. Något jobbar jag gärna med, men jag kanske inte behöver jobba 60 timmar per vecka framöver.