Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump börjar leverera "riktiga nyheter"

Trumps nya kanal News Of The Week med programledare Kayleigh McEnany.
Trumps senaste satsning, News Of The Week, med programledaren Kayleigh McEnany. Trumps nya kanal News Of The Week med programledare Kayleigh McEnany. Bild: Skärmdump/Facebook Donald Trump

USA:s president Donald Trump fortsätter sina attacker mot amerikanska medier, den här gången genom att grunda ett eget nyhetsprogram.

Programmet News of the Week (veckans nyheter) kommer att sändas på Trumps officiella Facebook-sida.

Som programledare fungerar Kaylegh McEnany. Hon är en före detta politisk kommentator på CNN.

Trump vill visa upp sina framgångar

I det nyaste avsnittet berättar McEnany om Trumps framsteg i kampen mot arbetslöshet, hans invandringsåtgärder och hans utdelning av hedersmedaljen Medal of Honor.

Förra veckan skröt Trump med att USA:s arbetsministeriums statistik visar att arbetslösheten har sjunkit och att 200 000 nya arbetsplatser skapats i juli.

Sin vana trogen attackerar Trump med den nya nyhetskanalen de traditionella medierna i USA och kallar dem för "fake news".

Trump anklagar medierna för att inte ta upp tillräckligt mycket av hans framgångar.

Inte lika storslaget som det verkar

De riktiga nyheterna och Trumps framgångar är ändå missvisande enligt en faktakoll av Washington Post.

Enligt tidningen är Trumps påståenden förenklade och på så sätt missvisande.

Trump påstår sig ha skapat ungefär en miljon nya arbetsplatser under sin tid som president.

Även om arbetstillfällen i USA har ökat skriver Washington Post att ökningen är en fortsatt trend efter Obamas administration.

Tidningen skriver också att ökningen har saktat ner under Trumps tid.

Ett annat påstående som lyftes av Trumps nyhetskanal var att han styrt ekonomin i rätt riktning.

Washington Post noterar att det här är något som Trump också ärvt av Obama och att det enda han behövt göra har varit att hålla kursen stadig.

Trumps nyhetsprogram har hittills sänt två avsnitt och de har båda avslutats med frasen "det här var riktiga nyheter".

Källor: Yle, Washington Post, Helsingin Sanomat

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.