Hoppa till huvudinnehåll

Elina Pirjatanniemi: Visst kan man bli finlandssvensk

Elina Pirjetanniemi.
Elina Pirjatanniemi är professor vid Åbo Akademi och räknar sig som finlandssvensk. Elina Pirjetanniemi. Elina Pirjatanniemi,vegas sommarpratare 2017

Om någon hade sagt på skolgården att hon en dag blir professor vid ett svenskspråkigt universitet och att hon kommer att byta modersmål till svenska för att försvara språket och dessutom hade påpekat att hon kommer att vara gift med självaste Svenska Folkpartiets ordförande, skulle hon ha skrattat en vecka.

Elina Pirjatanniemi är född i en finsk förort till Tammerfors. Numera är hon professor i internationell rätt vid Åbo Akademi och räknar sig som finlandssvensk. På visitkortet står det professor i statsrätt och folkrätt vid Åbo Akademi, föreståndare för Institutet för mänskliga rättigheter.

I sitt sommarprat berättar hon om sin resa, sin identitet och också om hur det har varit att vara gift med en finlandssvensk topp-politiker.

Kulturella särdrag

Trots sin integration i den finlandssvenska kulturen anser hon sig inte fullärd. Det finns fortfarande saker som vållar huvudbry.

- Jag förstår till exempel inte varför man ska tacka för senast. Finlandssvenskar tackar alltid för senast. Om de glömmer att tacka för senast kan de få fysiska men.

Politikens rampljus

År 2006 blev Stefan Wallin, som hon då var gift med, vald till Svenska Folkpartiets ordförande. Det gjorde att Elina automatiskt hamnade i det politiska rampljuset.

Folk vällde fram och gratulerade. Mitt i allt stannade en kvinna framför mig, en före detta partiordförandehustru, och beklagade sorgen. Hon hade ett leende på läpparna, men jag blev ändå smått chockad över hennes cyniska ord. I motsats till mig visste hon vad hon talade om. Det är nämligen mycket roligare att bli partiordförande än att vara det.― Elina Pirjatanniemi

Bihang

En av utmaningarna var att inte bli sedd som en egen person som kan ha egna åsikter, utan som ett bihang till partiordförande eller ministern Wallin.

-En hel del måste bli osagt, för det är onödigt, och ibland till och med farligt om ryktena börjar snurra. Dessutom finns det alltid en risk att folk börjar skicka sina hälsningar till ministern i stil med, ”nu ska du säga till honom att...”. Budbärarrollen ska man helst undvika, det inser man fort, för det om något tär på förhållandet.

De som står i kulisserna har begränsade möjligheter att påverka det som händer på den politiska scenen.

- Juristen i mig riktigt led när jag inte fick kasta mig in i stridens hetta. Jag kan tänka mig att Steffi ibland tänkte att det sku ha varit enklare att vara gift med någon som fullt struntar i politiken. Jag menar, trött släpar han sig ut ur ministerbilen, kånkar in med sina väskor och pappershögar och där stod jag, redo att debattera veckans händelser. Ta-daa, äntligen får jag vädra mina tankar!

Elina Pirjatanniemi sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03

Ladda ner en musikfri podcast av programmet. Podkasten kan lyssnas till även utomlands.
Lyssna till musiken som spelas i Elinas sommarprat.

 • Neuville avbröt tyska VM-rallyt - öppnar för Ogier

  Tre VM-deltävlingar återstår efter Tyskland.

  Etappen var bara 2.87 kilometer lång, men kan i värsta fall ha varit fatal för Thierry Neuvilles titeldrömmar. Den VM-ledande belgaren tvingades avbryta det tyska VM-rallyt på lördagens första specialsträcka.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Österbotten