Hoppa till huvudinnehåll

Fattigdomen ökar i huvudstadsregionen - många barnfamiljer söker hjälp

Nora Virtanen på Hope
Nora Virtanen på Hope ry har nyss mottagit ett stort lass med donationer. Nora Virtanen på Hope Bild: YLE / Mathias Gustafsson donationer

- I fjol hade vi kring 1700 familjer och 4000 barn som våra klienter, redan nu i augusti i år ligger vi uppe i 1600 familjer, så behovet av våra tjänster ökar klart, säger Nora Virtanen, verksamhetsledare på Hope i huvudstadsregionen.

Hope ry är en förening med verksamhet på nitton orter i Finland. För huvudstadsregionen är verksamheten koncentrerad till Sockenbacka.

- Hit kommer folk med sina donationer och det är också här vi delar ut dem till våra familjer. Vi har ingen möjlighet att hämta donationer så alla är välkomna hit med sina överloppsgrejer, berättar Nora Virtanen.

Behov inför hösten

Just nu är hyllorna ganska välfyllda eftersom Hope inte haft någon utdelning under sommaren.

- Men det som behövs är höstkläder för barn, gummistövlar, utebyxor, regnjackor och sådant. Med tanke på vintern är vi också intresserade av sportartiklar för barn, säger Virtanen.

Sportartiklar i hylla
Nu behövs höstkläder för barn Sportartiklar i hylla Bild: YLE / Mathias Gustafsson donationer

Kläder för män och barn över 100 cm

- Sånt som alltid behövs är kläder för män och för barn som är större än 100 centimeter. Gärna också hemtextilier, till exempel lakan har bra åtgång. Kläder för kvinnor och bebisar finns det ganska gott om för det mesta, berättar Nora Virtanen.

Donerade skolväskor
De här skolväskorna ska ut till de behövande så fort som möjligt. Donerade skolväskor Bild: YLE / Mathias Gustafsson donationer

Föreningen Hope ry samarbetar med instanser som Diakonissanstalten och socialväsendet, och mindre bemedlade familjer i behov av hjälp blir "kontraktsfamiljer". Genom att beställa tid till Hope i Sockenbacka kommer de sen och väljer ut vad de behöver för tillfället.

Flickkläder i hylla
Det finns ett ständigt behov av barnkläder. Flickkläder i hylla Bild: YLE / Mathias Gustafsson donationer

- Vi fick in ett stort lass med livsmedel och hygienartiklar från en firma alldeles nyss. Skolväskor har vi också fått in och de ska delas ut här allra snarast, berättar Virtanen.

Fler frivilliga behövs

Hope i huvudstadsregionen har cirka 80 frivilliga personer på sina listor varav cirka 20 är aktiva inom verksamheten för tillfället.

Amie Gomes sorterar donationer
Amie Gomes hör till de många aktiva frivilliga inom Hope ry Amie Gomes sorterar donationer Bild: YLE / Mathias Gustafsson frivilligarbete

- Jo, hjärtligt välkomna med som frivilliga hit, behovet bara växer hela tiden. Och om ni har saker som barnfamiljer kan tänkas ha behov av liggandes i hemmet, tar vi gärna emot dem, så länge de är hela och rena så de genast kan delas ut, säger Nora Virtanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen