Hoppa till huvudinnehåll

Moskva applåderade tre år av motsanktioner

Grönsakshandlare i Moskva bär grönsakslåda.
Grönsakshandlare i Moskva. Grönsakshandlare i Moskva bär grönsakslåda. Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV Moskva,Ryssland,grönsaker,import,livsmedel,livsmedelsbranschen,livsmedelsbutik,livsmedelsindustri,Dörrmatta,råvaror,jordbruk,sanktioner,grönsakslåda

Den här veckan är det tre år sedan Ryssland införde sina motsanktioner som begränsade livsmedelsimporten. Ryska regeringen säger sig vara tillfreds med de ekonomiska följderna och har inga planer på att häva sanktionerna.

Rysslands jordbruksminister Aleksandr Tkatjev var en mycket nöjd man på måndagen när han presenterade regeringens bokslut över hur Moskvas motsanktioner har påverkat den ryska jordbrukssektorn.

Enligt ministern har tre år av motsanktioner enbart gjort gott åt de ryska bönderna. Produktionen av inhemska livsmedel har ökat. Ryssland är nu självförsörjande när det gäller spannmål, kött och potatis, men inte mjölk eller salt.

Minister Tkatjev ser inga orsaker till varför motsanktionerna skulle hävas, tvärtom vill han ha dem i kraft de närmaste tio åren.

President Putin har dock för vana att förlänga sanktionerna ett år i taget.

Gärna nya sanktioner

Minister Tkatjev ser gärna att motsanktionerna utökas. Först på listan står köttmjöl, som används till exempel i mat för husdjur.

Jordbruksministeriet vill nu satsa på den ryska grönsaksindustrin och på måndagen sa Tkatjev att dörren för den tuffaste konkurrenten Turkiet också i framtiden kommer att vara stängd.

– Vi behöver tre, högst fem år för att komma upp till en nivå där 90 procent av alla grönsaker på den ryska marknaden är inhemska, lovade jordbruksminister Tkatjev i en intervju för de statliga tevenyheterna.

Rysslands jordbruksminister Aleksandr Tkatjev och premiärminister Dmitrij Medvedev beundrar livsmedel på jordbruksmässa i Moskva.
Rysslands jordbruksminister Aleksandr Tkatjev (längre bak i mitten) och premiärminister Dmitrij Medvedev (framme i mitten) beundrar ryska livsmedel på jordbruksmässa i Moskva. Rysslands jordbruksminister Aleksandr Tkatjev och premiärminister Dmitrij Medvedev beundrar livsmedel på jordbruksmässa i Moskva. Bild: EPA/DMITRY ASTAKHOV Dmitrij Medvedev,Ryssland,Moskva,livsmedel,jordbruk,Dörrmatta,livsmedelsindustri,livsmedelsbranschen,jordbruksprodukter,ägg,mässor (handel),Tkatjev

Ministerns prognos är mycket optimistisk då sektorn fortfarande lider brist på investeringar.

Konsumenten tvingades betala

President Putin tog en stor risk för tre år sedan när han förbjöd import av kött, mjölkprodukter, grönsaker, fisk, frukt, nötter och salt från EU, USA och andra västliga länder.

På den tiden utgjorde de livsmedel som förbjöds 30-50 procent av utbudet på marknaden. Importörerna hade svårt att hitta nya leverantörer, det ryska jordbruket var ineffektivt och rubeln rasade.

Konsumenten fick ta emot den hårdaste stöten då priserna steg och kvaliteten föll.

De senaste tre åren har livsmedelspriserna stigit med 30 procent, samtidigt som folks reella inkomster har minskat med tio procent. Inte undra på att familjebudgeten har snedvridits.

I dagens läge går nästan 40 procent av de ryska hushållens konsumtion till livsmedel. I Finland är samma siffra tolv procent.

Stora koncerner vinner

De som har dragit mest nytta av motsanktionerna är stora ryska jordbrukskoncerner som har lyckats kapa åt sig det mesta av regeringens stödpolitik.

Även minister Tkatjevs familj driver ett stort jordbruksföretag som på kort tid har blivit ett av Rysslands ledande.

Trots tillväxten har den ryska livsmedelssektorn inte lyckats infria alla förväntningar. Särskilt mjölksektorn är en ständig källa till problem där man inte har lyckats höja kvaliteten.

Jordbrukssektorn har ökat med fyra procent varje år de senaste tre åren. Men den påverkar inte den ryska ekonomin desto mer. Jordbruket står nämligen för fyra procent av landets BNP.