Hoppa till huvudinnehåll

OP:s chefdirektör skänker 5 procent av sin årslön till välgörenhet

Chefsdirektören vid OP-gruppen Reijo Karhinen
Reijo Karhinen Chefsdirektören vid OP-gruppen Reijo Karhinen Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Reijo Karhinen,chefdirektör,OP

Finansgruppen OP:s chefdirektör Reijo Karhinen meddelar att han i augusti kommer att skänka 5 procent av sin årslön till välgörenhet. Karhinen meddelade om beslutet i ett inlägg på OP:s webbplats i dag.

Tidningen Taloussanomat rapporterade tidigare i dag att Karhinen år 2015 svek sitt löfte om att sänka sin lön för att ge fart åt försöken att nå ett samhällsfördrag som skulle ha förbättrat Finlands konkurrenskraft.

Karhinen samt Näringslivet EK:s ordförande Matti Alahuhta och styrelseordförande för Kone och Sanoma Antti Herlin uppmanade i juni 2015 andra företagsledare att sänka sin lön eller skänka en del av den till välgörenhet.

Taloussanomat skriver i dag att Karhinen inte genomförde sitt löfte om sänkt lön och har bett chefsdirektören kommentera det här.

Karhinen svarar till Taloussanomat att samhällsfördraget aldrig blev av och att han därför inte sänkte sin lön.

Fördraget skulle ha förbättrat konkurrenskraften med 5 procent. Sommaren 2016 nådde man i stället ett konkurrenskraftsavtal som sänkte arbetsgivarnas arbetskraftskostnader med uppskattningsvis 3-4 procent, skriver Taloussanomat.

Karhinen meddelar nu att det snävare konkurrenskraftsavtalet var en bra sak och att han nu vill bära sitt ansvar för sitt otydliga löfte från år 2015.

Karhinen skriver att han skänker pengarna till välgörenhetsrörelsen Helsingforsmission som arbetar bland annat med barnfamiljer, unga och seniorer.

Karhinens grundlön var i fjol över 750 000 euro före skatt.

 • Neuville avbröt tyska VM-rallyt - öppnar för Ogier

  Tre VM-deltävlingar återstår efter Tyskland.

  Etappen var bara 2.87 kilometer lång, men kan i värsta fall ha varit fatal för Thierry Neuvilles titeldrömmar. Den VM-ledande belgaren tvingades avbryta det tyska VM-rallyt på lördagens första specialsträcka.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Inrikes