Hoppa till huvudinnehåll

OP:s chefdirektör skänker 5 procent av sin årslön till välgörenhet

Chefsdirektören vid OP-gruppen Reijo Karhinen
Reijo Karhinen Chefsdirektören vid OP-gruppen Reijo Karhinen Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Reijo Karhinen,chefdirektör,OP

Finansgruppen OP:s chefdirektör Reijo Karhinen meddelar att han i augusti kommer att skänka 5 procent av sin årslön till välgörenhet. Karhinen meddelade om beslutet i ett inlägg på OP:s webbplats i dag.

Tidningen Taloussanomat rapporterade tidigare i dag att Karhinen år 2015 svek sitt löfte om att sänka sin lön för att ge fart åt försöken att nå ett samhällsfördrag som skulle ha förbättrat Finlands konkurrenskraft.

Karhinen samt Näringslivet EK:s ordförande Matti Alahuhta och styrelseordförande för Kone och Sanoma Antti Herlin uppmanade i juni 2015 andra företagsledare att sänka sin lön eller skänka en del av den till välgörenhet.

Taloussanomat skriver i dag att Karhinen inte genomförde sitt löfte om sänkt lön och har bett chefsdirektören kommentera det här.

Karhinen svarar till Taloussanomat att samhällsfördraget aldrig blev av och att han därför inte sänkte sin lön.

Fördraget skulle ha förbättrat konkurrenskraften med 5 procent. Sommaren 2016 nådde man i stället ett konkurrenskraftsavtal som sänkte arbetsgivarnas arbetskraftskostnader med uppskattningsvis 3-4 procent, skriver Taloussanomat.

Karhinen meddelar nu att det snävare konkurrenskraftsavtalet var en bra sak och att han nu vill bära sitt ansvar för sitt otydliga löfte från år 2015.

Karhinen skriver att han skänker pengarna till välgörenhetsrörelsen Helsingforsmission som arbetar bland annat med barnfamiljer, unga och seniorer.

Karhinens grundlön var i fjol över 750 000 euro före skatt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes